Οικονομία

To χρέος είναι το πρόβλημα;

"Είμαστε χρεωμένοι για αυτό οι δανειστές, οι εταίροι μας αλλάζουν τα φώτα". Αυτό λέγεται και ξανά -λέγεται από τα χείλη πολιτικών, αρμοδίων και μη όταν αναλύεται ή ερμηνεύεται το δράμα που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Γράφει για το www.pagenews.gr ο Γιάννης Τασιόπουλος.

Όσοι στηρίζουν αυτή την αντίληψη από άγνοια είτε άπω σκοπιμότητα κρύβουν τη μισή αλήθεια. Κρύβουν την άλλη μισή αλήθεια γιατί οι περισσότεροι αρνούνται, φοβούνται να την ομολογήσουν να την αντικρίσουν. Είναι πιο βολικό να τα ρίχνουν στο χρέος, να ισχυρίζονται ότι αυτό μας οδήγησε στη κατάρα των μνημονίων. Ιδιαίτερα βολικό είναι για εκείνους τους πολίτικους που δεν έχουν πρόταση για την έξοδο της χωράς από τη κρίση, που δεν τολμούν να συγκρουστούν με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κρατούν αλυσοδεμένη εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική οικονομία.

Και άλλες χώρες ήταν πιο χρεωμένες από την Ελλάδα άλλα δεν έζησαν και δεν ζουν τη δική μας πολύχρονη περιπέτεια. Οι αγορές δεν τους έκλεισαν τις πόρτες τους, όπως τις έκλεισαν σε εμάς κατάμουτρα. Το χρέος μας ήταν η αφορμή για να μας τις κλείσουν. Η αιτία ήταν πως σταματήσαμε να παράγουμε, ότι κάθε χρόνο παίρναμε όλο και περισσότερα δανεικά για να συντηρούμε το πολυδάπανο και σπάταλο κράτος. 

Στα χρόνια των μνημονίων καταφέραμε να μαζέψουμε σε ένα σημαντικό βαθμό το πολυέξοδο κράτος μας. Παραγωγή όμως πλούτου δεν είχαμε. Και δεν φαίνεται πως μπορούμε να παράγουμε. Για μια σειρά προβλημάτων που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη φορολογία που μας επιβάλλεται από τα μνημόνια, τη γραφειοκρατία, τη δράση ολιγοπωλίων και συντεχνιών η μηχανή της οικονομίας δουλεύει σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς. 

Η επανεκκίνηση της οικονομίας γιατί την οποία όλοι ομιλούν, δεν γίνεται πράξη, δεν υπηρετείται ως εθνικός στόχος. Οι έχοντες την ευθύνη για να κινηθεί η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση κοιτάνε αλλού. 

Αντί να ρίξουν στην επανεκκίνηση το βάρος τους, αντί να ζητήσουν από τους δανειστές ενίσχυση της παραγωγικής μηχανής, αναμασάνε τη καραμέλα του χρέους, παρακαλάνε για τη μείωση τους χρέους. Ακολουθούν αυτή τη τακτική ενώ ξέρουν πως το χρέος δεν είναι το πρόβλημα, δεν είναι η κύρια αιτία του κακού. Ακόμα και να μας χάριζαν όλο το χρέος η χώρα θα συνέχιζε να είναι επαίτης, οι Έλληνες στη καθημερινότητα τους ελάχιστες ανάσες θα έπαιρναν επειδή ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ. Αν λύσουμε το πρόβλημα αυτό θα λυθεί αμέσως και το πρόβλημα του χρέους. Θα σταθούν όλοι δίπλα μας για να το λύσουμε.