Οικονομία

Πρεμιέρα για τα Hilton Groups με υπερταμείο, εργασιακά και ενέργεια

Σε δύο δόσεις θα γίνει και η δεύτερη αξιολόγηση των θεσμών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιάνουν δουλειά από το πρωί της Παρασκευής, υποδεχόμενοι στο Χίλτον τους εμπλεκόμενους στη β’ αξιολόγηση υπουργούς.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα έως και την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν στις 28 Οκτωβρίου και θα επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο, η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την πολυπόθητη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ενώ μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος, είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού (άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικών, αδειοδοτήσεις, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.), το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου ταμείου κ.λπ.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

*10:00- 11:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο)- υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.*11:30- 12:00. Ληξιπρόθεσμα – Ευκλείδης Τσακαλώτος.*12:00- 13:00. Εκπαίδευση- υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.*16:00- 17:00. Διαφθορά- υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.*17:00- 18:00. Ενέργεια/Κτηματολόγιο- υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Τα εργασιακά

Την ερχόμενη Κυριακή θα ανοίξει η καυτή ατζέντα των εργασιακών. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να απομονώσει τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ που επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και στην υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων.

Στο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το τι θα πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει σίγουρα να κάνει υποχωρήσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ και η συμφωνία για την επαναφορά των ΣΣΕ, μπορεί να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό, τι αφορά τον καθορισμό του κατώτερου μισθού

Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα για την αριστερή κυβέρνηση, που υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά αναγκαίο, αν η χτυπημένη από την ύφεση χώρα θα μπορέσει ποτέ να κερδίσει ελάφρυνση χρέους.

Το σίγουρο είναι ότι οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, θέλουν περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση του ισχύοντα κατώτατου μισθού.

Κοντοζυγώνει η εκταμίευση των 1,7 δισ.

Προ ημερών τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωναν την κάλυψη του στόχου για τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 1,7 δισ. Ευρώ. Ειδικότερα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αφορούν την εξέλιξη των δανειακών αναγκών του δημοσίου και καταγράφουν πληρωμές 2,029 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016.

Για την καταβολή της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει καταβληθεί το 80% του ποσού του 1,8 δισ. ευρώ που είχε διατεθεί για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε η έγκριση της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ να γίνει όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Σεπτεμβρίου. Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει προς το τέλος του μήνα από το Euroworking Group.

Α.Α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο