Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν! Μετά την κατά επανάληψη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκία αποφάσισε να διορίσει μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή.
Σύμφωνα με την απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φατίχ, που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, και της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.
Όπως επισημαίνουν τουρκικά ΜΜΕ «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές την ημέρα».
Οι μουσουλμάνοι μέχρι τώρα προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’.
Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς και είχε προβληθεί μάλιστα και από την τουρκική τηλεόραση.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ξανά για μη αποδοχή των συνόρων, που όρισε η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.
Μιλώντας την Πέμπτη σε κοινοτάρχες, στο κτήριο της Προεδρίας στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι “φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάννη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάννη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε” είπε χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα Ερντογάν δείχνει τις στοχεύσεις του: “Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο όπου βρεθήκαμε τότε”.
Η Συνθήκη της Λωζάννης -υπογράφηκε στην ομώνυμη ελβετική πόλη στις 24 Ιουλίου 1923- έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, από την Ελλάδα, τη γείτονα και τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μικρασιατική εκστρατεία και συμμετείχαν στη Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ, που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη.
Ενθυμούμενος το οθωμανικό μεγαλείο, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε χθες: “Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάννη, μαζί και με το Χατάι (σ.σ.: η συριακή πόλη της Αλεξανδρέττας, την οποία υφάρπαξε η Τουρκία), πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας”.
Κατά την ανάλυσή του, ήταν “μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη, την αποδεχτήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους”.