Αθλητισμός

Να μη διαλυθεί πριν τη σέντρα του ντέρμπι

Ο ορισμός Αρετόπουλου στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ είναι ικανός να διαλύσει τον «Δικέφαλο» πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι. Γράφει ο Κώστας Κεφαλογιάννης.

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα τόσο βαθιά δηλητηριασμένη από την διαιτητολογία που ένα ανύπαρκτο πέναλτι εις βάρος του σε ευρωπαϊκό ματς, στο οποίο και προηγείται και το ελέγχει, του δημιουργεί αυτομάτως μη διαχειρίσιμο εκνευρισμό. Είτε υπάρχει δόλος πίσω από τις κακές ευρωπαϊκές διαιτησίες που αντιμετωπίζουν φέτος οι Πράσινοι, είτε όχι, ταυτόχρονα υπάρχει και ξεκάθαρο πρόβλημα νοοτροπίας εδώ. Και αφού έχει προσβληθεί από τον σχετικό ιό και ο Σταματσόνι, τα πράγματα, γιατρέ μου, μάλλον είναι σοβαρά! 

Γιατί ξεκινάω από τον Παναθηναϊκό; Όχι επειδή θέλω να με περιλάβει ο Βασιλαράς φυσικά, αλλά επειδή ο –κάκιστος την Πέμπτη – ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να κατέβει στον Πειραιά για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έχοντας έναν αντίστοιχο πίθηκο στην πλάτη. Και είτε θα τον αφήσει στα αποδυτήρια του «Καραϊσκάκης» και θα διεκδικήσει στα ίσια τις πιθανότητες του για ένα θετικό αποτέλεσμα, υποχρεώνοντας το σύστημα να εκτεθεί, είτε απλώς θα τον πάρει μαζί του στον αγωνιστικό χώρο και επί της ουσίας θα έχει διαλυθεί πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι.

Μια από τις – αμέτρητες – ζημιές που έχει προκαλέσει η κυριαρχία της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι έχει δημιουργήσει συμπλεγματικές ομάδες. Ομάδες που δεν ξέρουν να κάνουν πρωταθλητισμό (και πώς να μάθουν όταν επί είκοσι χρόνια πρωταθλητισμό κάνει ένας) και βουλιάζουν στην καχυποψία και την ανασφάλεια πριν από κάθε ματς με τον Ολυμπιακό. Με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο γήπεδο περίπου ως πρόβατα επί σφαγή – σφαγή είτε από το διαιτητικό τρίο, είτε αγωνιστική από τους Ερυθρολεύκους οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια, όποτε μυριστούν αίμα ορμάνε, είτε και τα δυο μαζί. Μα όταν κατεβαίνεις με αυτόν τον τρόπο σε ένα ντέρμπι, τότε το πράγμα αγγίζει τα όρια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Ο ΠΑΟΚ μοιάζει σοκαρισμένος από τον ορισμό του Αρετόπουλου στον κυριακάτικο αγώνα. Αν δεν συνέλθει εγκαίρως, τότε οδεύει προς συντριβή.

Ναι, πρόκειται για ορισμό που προκαλεί. Ναι, το σύστημα ακόμα και τώρα που ψυχοραγεί, δείχνει ότι έχει τον τρόπο να περνάει το δικό του. Και ναι, το «φτιάξε ομάδα να κερδίζει και τη διαιτησία», αποτελεί μια παπαριά και μισή που δεν έχει καμία λογική. Πλην όμως, αυτό που όντως οφείλεις να κάνεις, είναι να φτιάξεις ομάδα, αγωνιστικό τμήμα πιο σωστά, που δεν θα ασχολείται με τη διαιτησία.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν πρέπει να ξέρουν καν ποιος είναι ο διαιτητής. Να μην τους ενδιαφέρει. Αυτό ενδιαφέρει την διοίκηση. Για τους ποδοσφαιριστές μόνο καθήκον είναι το ποδόσφαιρο. Μπαίνεις, παίζεις τη μπάλα σου και ό,τι γίνει. Μπορεί να κερδίσεις δίκαια, μπορεί να έρθεις ισοπαλία, μπορεί να χάσεις δίκαια, μπορεί να χάσεις υποχρεώνοντας τον Αρετόπουλο να γίνει ρόμπα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μην χάσεις ρε φίλε μόνο και μόνο επειδή σου όρισαν έναν διαιτητή που δεν γουστάρεις.

Αυτό θα συνιστά ακόμα μεγαλύτερη νίκη για το σύστημα: Να σε κερδίζει σβηστά, προτού καν γίνει η σέντρα.

Πηγή:sdna.gr