Πολιτική

Ξυδάκης: ΕΕ και Μόσχα πρέπει να εμβαθύνουν το διάλογο

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν οι πιο μετριοπαθείς φωνές, οι οποίες υποδεικνύουν ότι οι αμοιβαίες κυρώσεις βλάπτουν και τα δύο μέρη.

Την πεποίθηση ότι ο διάλογος ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία πρέπει να εμβαθυνθεί και ότι οι αμοιβαίες κυρώσεις βλάπτουν και τα δύο μέρη, διατύπωσε, από τις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο ενημέρωσης για την ΕΕ, Euractiv, ο κ. Ξυδάκης, αναφερόμενος στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας, που αναμένεται να συζητηθούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία, εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν οι πιο μετριοπαθείς φωνές, οι οποίες υποδεικνύουν ότι οι αμοιβαίες κυρώσεις βλάπτουν και τα δύο μέρη. «Οι μετριοπαθείς μέσα στην ΕΕ αλλά και στο συμβούλιο πιστεύω ότι θα ακουστούν, υποστηρίζουν μία εμβάθυνση του διαλόγου και μία προσπάθεια να αρθεί αυτό το αδιέξοδο και η στασιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση που δεν θα παροξύνει την ένταση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, σημειώνοντας πως δεν έχει κανείς να κερδίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από μία κακή σχέση.

Επιχειρηματολογώντας, σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία, είναι ενεργειακός τροφοδότης, μεγάλος εμπορικός εταίρος και η Ρωσία χρειάζεται, επίσης, την Ευρώπη, κυρίως, γιατί είναι μεγάλος ενεργειακός πελάτης, για στρατηγικούς και εμπορικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως μπορεί να προχωρήσει. Ερωτηθείς εάν η ρύθμιση του χρέους μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές, απάντησε: «Η Ελλάδα χρειάζεται μερικές καλές ειδήσεις που να αντιστοιχούν και σε πραγματικά μεγέθη, αλλά και να δείχνουν τη βούληση των εταίρων και δανειστών ότι πράγματι προχωρά στον καλό δρόμο και σταθεροποιείται. Έχει εξασφαλίσει κάποια θεμελιώδη μεγέθη για την οικονομία της η Ελλάδα, τα οποία είναι υγιή, αλλά θα πρέπει να βγει από τη ζώνη της ευθραυστότητας. Και αυτό είναι θέμα πράξεων και μηνυμάτων».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αποσαφήνισε πως ένα μήνυμα θα ήταν να μπορούν να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Θα ήταν ένα πολύ καλό μήνυμα και για τις αγορές και για τους επενδυτές και για τους Έλληνες πολίτες ότι ξεπερνάμε την αβεβαιότητα», συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, προκειμένου να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επεσήμανε ότι φαίνεται να έχουν προχωρήσει πιο πολύ από κάθε φορά και χαρακτήρισε ουσιώδη παράμετρο την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σε ερώτηση εάν βλέπει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, παρατήρησε πως υπάρχει μία μεταβλητότητα στη στάση της Άγκυρας, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα είναι προσεκτική και σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη μίνιμουμ συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας σε μείζονα εθνικά ζητήματα που έχουν πολύ ξεχωριστό βάρος και θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Όπως υπογράμμισε, στα μεγάλα εθνικά ζητήματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, στις σχέσεις με τους Βαλκάνιους γείτονες, στο προσφυγικό, στο χρέος και στην τύχη του προγράμματος, θα πρέπει να υπάρχει μίνιμουμ σύμπλευσης ή δημιουργικής σιωπηρής ανοχής και παράλληλα να ενημερώνεται η αντιπολίτευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο