Οικονομία

Το’ πε και ο Τσακαλώτος: Τα “κλειδιά” τα κρατάει ο Ντράγκι!

Τί φοβάται ο Τσακαλώτος και βάζει στο παιχνίδι την ΕΚΤ. Ο Ντράγκι συναινεί σε μειωμένα πλεονάσματα και σε άμεση διευθέτηση του χρέους. Αλλά ο Σόιμπλε βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω πολιτικού αδιεξόδου. Κρίσιμη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη για το QE.

Της Βούλας Μαλαίνου

Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ καλείται να επιβεβαιώσει ότι ο χαρακτηρισμός, που του έχουν προσάψει, του ταιριάζει γάντι! Ο “Σούπερ Μάριο”, ο άνθρωπος που δέχτηκε με ψυχραιμία την επίθεση ακτιβίστριας με κομφετί, είναι ο από μηχανής θεός, που μπορεί να αποκλιμακώσει τις συγκρουσιακές σχέσεις Σόιμπλε και Λαγκάρντ όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα.

Η χθεσινή ωμή παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν αρκετή, για να μας βάλει στο κλίμα ότι στο Μαξίμου οι ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι κάτι παραπάνω από έντονες, όσο και αν ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει με σιγουριά ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης. “Αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε καλά, αν η ΕΚΤ δεν εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής. 

Η “καμπάνα” αυτή και μάλιστα από τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης ήχησε δυνατά! Είναι γνωστό πως για να μπει η χώρα στο QE απαιτείται πρώτα ελάφρυνση του χρέους. Στην κυβέρνηση διατυμπανίζουν ότι ο Ντράγκι θα μας έχει λάβει υπόψη του μέχρι τα Χριστούγεννα. 

Προφανώς και πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ δεδομένων των τωρινών συνθηκών. Βερολίνο και ΔΝΤ δεν προτίθενται να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα του χρέους, όπως επιδιώκει η Αθήνα. Η Γερμανία, γιατί οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2017 και το ΔΝΤ, διότι θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υπό τους δικούς του όρους. 

Εν προκειμένω, οι τεχνοκράτες του Ταμείου είναι “σύμμαχοι” στο στόχο του κ. Τσίπρα, ο οποίος θέλει να παίξει το χαρτί του χρέους, αν και εφόσον αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες πρόωρα λόγω των σκανδάλων, που ξεσπούν εις βάρος της κυβέρνησής του.  Ωστόσο, ο Σόιμπλε δηλώνει κάθετα πως ο διάλογος για το χρέος θα ανοίξει το 2018, καθώς προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και η αξιολόγηση. Η Αθήνα από την άλλη, ξεκινώντας την πολιτική διαπραγμάτευση, λέει “δεσμευτείτε για το χρέος, για να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση”. 

Το αδιέξοδο είναι πολιτικό, καθώς ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δύσκολα θα πείσει τους φορολογουμένους της χώρας του ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο, αν το Ταμείο αποφασίσει να μην συμματάσχει στο πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό “ζει” και “μεγαλώνει” ο φόβος του κ. Τσακαλώτου: Το ενδεχόμενο του πιστωτικού γεγονότος. Αν το ΔΝΤ δεν βάλει λεφτά, πώς οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα βάλουν; Υπενθυμίζεται ότι όλο και σπάνε τους “κουμπαράδες” των Ταμείων, για να πληρωθούν οι συντάξεις των επόμενων μηνών.

Την πυροσβεστική λύση μόνο ο πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί να τη δώσει, καθώς είναι γνωστό πως η Τράπεζα συμφωνεί σε μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας-ο οποίος είναι μόνιμα σε ανοιχτή γραμμή με τη Φρανκφούρτη-έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο δημοσιονομικός στόχος πρέπει να χαμηλώσει στο 2% από 3,5%. Σημειώνεται ότι ρεαλιστικά νούμερα ζητεί το ΔΝΤ, για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, το ΔΣ της ΕΚΤ συναινεί και σε εδώ και τώρα λύση για το χρέος. Ενδεικτική η δήλωση του Μπενουά Κερέ ότι αν υπάρξει ελάφρυνση, οι αγορές θα ησυχάσουν και οι αναταράξεις στα ταμπλό θα αποκλιμακωθούν. Επισημαίνεται ότι ο Κερέ συμμετείχε στην τετραμερή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, που έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο