Οικονομία

Απανωτά σοκ για τους συνταξιούχος: Και τριπλό “κούρεμα” και παρακρατήσεις!

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος διασκεδάζει τις εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι η παρακράτηση των 50 ευρώ αφορά μόνο τις συντάξεις κάτω των 500 ευρώ, οι οποίες αφορούν... ελάχιστες περιπτώσεις.

Απανωτά σοκ θα παθαίνουν μπροστά στα ΑΤΜ και στα ταμεία των τραπεζών 260.000 συνταξιούχοι για το ερχόμενο τρίμηνο. Δεν αρκούσε η τριπλή “σφαγή” στις επικουρικές, όπου τους οδήγησε να στέκονται στις “ουρές” για… ψίχουλα. Από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις και λόγω αναδρομικών.

Το ποσό, το οποίο θα παρακρατείται, θα είναι 50 ευρώ. Πρακτικά, λοιπόν, όσοι συνταξιούχοι έχουν δεχτεί “κούρεμα” 50%, θα πρέπει να αφαιρέσουν ακόμα 50 ευρώ από τα… τσεκουρεμένα ποσά, που θα δουν στους λογαριασμούς τους οσονούπω.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η εφημερίδα Ελεύερος Τύπος, όπου συνταξιούχος με επικουρική της τάξης των 135, 57 πήρε, λόγο των μειώσεων, επικουρική της τάξης των 66,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο αλλά στις 2 Νοεμβρίου θα λάβει 16,80 ευρώ, καθώς θα κρατηθούν 50 ευρώ από τα αναδρομικά.

Πάντως, από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος διασκεδάζει τις εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι η παρακράτηση των 50 ευρώ αφορά μόνο τις συντάξεις κάτω των 500 ευρώ, οι οποίες αφορούν… ελάχιστες περιπτώσεις.

Στην επιστολή του προς όλους τους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεδομένου ότι η νέα (μειωμένη) επικουρική σύνταξη όπως προβλέπει ο νόμος 4387/2016 έπρεπε να αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η Ιουνίου, υπάρχουν αναδρομικές παρακρατήσεις, ίσες με τη διαφορά της νέας από την παλιά επικουρική σύνταξη, για τους μήνες από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης των αναδρομικών που θα σας κρατείται κάθε μήνα περιορίζεται στα 50 ευρώ, εφόσον η νέα σας επικουρική σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, πράγμα που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις».