Αθλητισμός

Κλεάνθης Βικελίδης, ετών 65! Ενα γήπεδο, μια «κιτρινόμαυρη» ιστορία

O μήνας Οκτώβριος είναι σημαδιακός για τον Αρη, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που έκανε με στόχο να αποκτήσει το δικό του σπίτι στη Θεσσαλονίκη.

​Η ιστορία της εξασφάλισης ενός χώρου για την ανέγερση του γηπέδου παρουσιάζει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον.

H εφημερίδα Goal έκανε σχετικό αφιέρωμα και αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ηταν Οκτώβριος του 1934 όταν ο Αρης είχε ενημερωθεί επισήμως από τις αρχές της Θεσσαλονίκης ότι δεν θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του επί της Λεωφόρου Στρατού, γιατί αυτές οι εκτάσεις επρόκειτο να παραχωρηθούν για τις ανάγκες ανάπτυξης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Η εφαρμογή της απόφασης καθυστερεί λίγα χρόνια, όμως το 1939 βρίσκει οριστικά τον Αρη χωρίς έδρα.

Στο συγκεκριμένο γήπεδο (χωρητικότητας 4.000 θέσεων) της Λεωφόρου Στρατού (από το 1927 έως το 1939) ο Αρης έζησε μεγάλες στιγμές, με την ομάδα να πανηγυρίζει σπουδαίες επιτυχίες αλλά και τίτλους. Η πολιτεία μεταπολεμικά αντιπροτείνει στον Αρη την παραχώρηση οικοπέδου στον οικισμό Χαριλάου.

Ο συγκεκριμένος οικισμός πήρε το όνομά του από τον επιχειρηματία βιομήχανο Επαμεινώνδα Χαρίλαο. Ο συγκεκριμένος ίδρυσε το 1919 την Οικοδομική Εταιρεία Θεσσαλονίκης κι έναν χρόνο μετά ξεκίνησε την κατασκευή αρχικά 160 ισόγειων μονοκατοικιών, οι οποίες πωλήθηκαν ή ενοικιάστηκαν σε αρκετούς πυρόπληκτους της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917.

Η οικοδόμηση της συγκεκριμένης συνοικίας έγινε με τη συμμετοχή της Τραπέζης Βιομηχανίας που ήταν επίσης ιδιοκτησίας του Χαρίλαου και ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αργότερα πρόεδρος του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων.

Η πολιτεία μεσολάβησε στον συγκεκριμένο επιχειρηματία προκειμένου να δοθεί μια έκταση στον Αρη, ο οποίος όμως είχε υποχρέωση να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη των οικοπέδων μετά την παρέλευση 10 ετών. Ο Αρης τα επόμενα χρόνια αμφισβήτησε τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Αυτός που κινητοποίησε αρχικά τον σύλλογο ώστε να εξασφαλιστούν και για τα επόμενα χρόνια οι εκτάσεις, διαβλέποντας τον κίνδυνο ο Αρης να μείνει και πάλι άστεγος, ήταν ο Μάνθος Ματθαίου, τότε πρόεδρος του συλλόγου και πατέρας του μεγάλου Ελληνα καλαθοσφαιριστή και προπονητή Φαίδωνα Ματθαίου.

Ο Χαρίλαος (γεννημένος το 1874) το 1945 απεβίωσε, όμως οι δικαστικές διαμάχες του Αρη για το γήπεδο συνεχίστηκαν και τελικά το 1949 πήρε τις εκτάσεις αντί 400.000 δραχμών.

Τον Οκτώβριο του 1951 (δηλαδή πριν από 65 χρόνια) ολοκληρώνονται οι πρώτες εργασίες ανέγερσης του γηπέδου, με την τότε διοίκηση του Αρη να ορίζει τα εγκαίνιά του για τις αρχές του Νοέμβρη.

Αναστόπουλος«Δώσαμε 12 φιλικά, δεν γίνονται αυτά…»

Το πρωτάθλημα της Football League είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει και οι άνθρωποι του Αρη κυρίως στο αγωνιστικό τμήμα βρίσκονται σε απόγνωση: «Δώσαμε 12 φιλικά παιχνίδια, αν βάλουμε μέσα κι αυτό με την Κ20 φτάνουμε τα 13. Μιλάμε για έναν γύρο πρωταθλήματος, δεν γίνονται αυτά» δήλωσε χθες ο Νίκος Αναστόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Arena.

Για το αν έχει αντιμετωπίσει ποτέ κάτι παρόμοιο στην καριέρα του απάντησε: «Μόνο μια φορά στον ΟΦΗ, δεν ξέραμε τι θα γίνει και κάποια στιγμή μας είπαν ‘’πάτε να παίξετε μπαράζ με τον Λεβαδειακό’’».

Πηγή: pressaris.gr