Πολιτική

Μετά την ψυχρολουσία πάνε σε συμβιβασμό για το νόμο Παππά(;)

«Μουδιασμένη» η κυβέρνηση από την ετυμηγορία του ΣτΕ, κατεβάζει τους τόνους. Αμφίβολο αν θα γίνει όντως η διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ. Αντιπερισπασμό από Τσίπρα, ο οποίος θέτει τώρα σε προτεραιότητα χρέος και β’ αξιολόγηση.

Της Βούλας Μαλαίνου

Ούτε μία πιθανότητα να κρίνει το ΣτΕ, ως νόμιμες και παραδεκτές, τις προσφυγές των καναλιών, έδινε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, είχε κατηγορηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρέμβαση στην ετυμηγορία του Συμβουλίου. 

Τώρα… διαψεύδεται και αναγκάζεται να ρίξει τους τόνους, που ο ίδιος ανέβασε, όταν αποφάσισε να βάλει απέναντί του τα ΜΜΕ, επιδιώκοντας, όπως διαμήνυε, να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο. 

Είναι πασιφανές πια πως η αυτή η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και… των στενών του συνεργατών τους γύρισε μπούμερανγκ, ενώ μάλιστα είχαν επενδύσει σε αυτή, κάνοντας «σημαία» την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στο Μαξίμου οι πανηγυρισμοί και τα χαμόγελα… έπαυσαν αιφνιδίως. Η είδηση ότι το ΣτΕ κατά τη χθεσινή διάσκεψη έκρινε, ως νόμιμες τις προσφυγές, τις οποίες είχαν καταθέσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στις 4 Ιουλίου, έπεσαν σαν «κεραυνός εν αιθρία» στην Ηρώδου Αττικού, όπου τα προβλήματα φτάνουν με τη μορφή χιονοστιβάδας. 

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, αν σκεφτεί κανείς ότι ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ραγδαίες και πολύ σημαντικές εξελίξεις στον εσωτερικό πυρήνα του ΣτΕ άφηναν όλα τα σενάρια ανοιχτά, από επ’ αόριστον αναβολή της διάσκεψης έως και επανεκκίνηση των σχετικών συζητήσεων από μηδενική βάση. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι από την Ολομέλεια απουσίαζαν ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικός μέλος, καθώς το πρώτο υπέστη καρδιακό σοκ, ενώ το δεύτερο έσπασε το πόδι του. Είναι και ο μεγάλος σάλος που έχει προκληθεί στους διαδρόμους των δικαστηρίων για την σκανδαλώδη προσωπική ζωή δικαστή, που συμμετείχε στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει και να ζητεί τη διενέργεια ελέγχου των διαρροών.

Το κλίμα, λοιπόν, χθες, όπως λένε οι πληροφορίες, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, εν μέσω και εμφυλίου στο Σώμα των Δικαστών και ενώ είχαν προηγηθεί εντάσεις και ενστάσεις και στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Το συμπέρασμα του ΣτΕ έγινε γνωστό κοντά στις 21.30 το βράδυ της περασμένης Τρίτης και έως αργά τη νύχτα το Μαξίμου δεν είχε ακολουθήσει την πεπατημένη: να εκδώσει nonpaper. Ούτε είχε σχολιάσει. Τουναντίον, τήρησε σιγή ιχθύος. Αφενός γιατί βρέθηκε σε αμηχανία και αφετέρου γιατί σήμερα παίζεται η μάχη για το ΕΣΡ με τη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, όπου τα αίματα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να ανάψουν! Όπως η ίδια έχει προαναγγείλει, η ΝΔ δεν πρόκειται να υποχωρήσει ως προς το επίμαχο αυτό ζήτημα, εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.pagenews.gr, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ, η κυβέρνηση «μουδιασμένη», όπως είναι, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε συμβιβασμό, αφαιρώντας «καυτές» ρυθμίσεις από το νόμο του υπουργού Επικρατείας. 

Οι ίδιες πληροφορίες δε αναφέρουν ότι ενδέχεται ακόμα και να αναβληθεί η διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, ενώ την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το αν τελικά θα μιλήσει στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός, μετά τη μάχη για το ΕΣΡ, αν αυτή γίνει, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να επιτεθεί σφόδρα στη ΝΔ για τη στάση της. Πάντως, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως λένε οι πληροφορίες του www.pagenews.gr, ενδέχεται μέχρι και να αποχωρήσει από τη συζήτηση για το ΕΣΡ, πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “καθεστωτικές πρακτικές” και για “λειτουργία παρακράτους”. 

Σε περίπτωση που η διάσκεψη γίνει και ο πρωθυπουργός ανέβει μετέπειτα στο βήμα της Ολομέλειας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του θα γυρίσει τη συζήτηση στο ζήτημα του χρέους και της δεύτερης αξιολόγησης, παρουσιάζοντας τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ως προτεραιότητα, παρά τον αναβρασμό στη Δικαιοσύνη και τις εμπλοκές με το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Δεδομένων των ανατροπών, το ερώτημα, πού τώρα γεννάται, είναι εάν τελικά ο κ. Παππάς θα καταθέσει εκ νέου την τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια. Όπως τονίζει η ΝΔ, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Πληροφορίες του www.pagenews.grλένε ότι στην περίπτωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης μπορεί και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά των χειρισμών του υπουργού Επικρατείας.

Σημειώνεται πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος έχει ήδη στιγματιστεί από την πρωτιά των «συγκρουσιακών» υπουργών στη σταυροδοσία για τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Το χαρτοφυλάκιο του κ. Παππά, ο οποίος καταποντίστηκε στην 8η θέση, προβληματίζει έντονα τον πρωθυπουργό, αφού ο υπουργός Επικρατείας είναι στενός του συνεργάτης και έμπιστός του φίλος. 

Ωστόσο, ο ίδιος δεν απολαμβάνει τη στήριξη των Αριστερών βουλευτών, παρά μόνο του κ. Τσίπρα, για τον οποίο η ιστορία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι αδυνατεί να τα βάλει με τους συντρόφους του κόμματος, ακόμα και αν η χώρα πηγαίνει στα βράχια!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο