Σύμφωνα με την αντιδημαρχία Πρασίνου, στην Αθήνα υπάρχουν 1.340 χώροι πρασίνου, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 3.440 περίπου στρέμματα. Το πρόβλημα με την Αθήνα όμως, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αποστολόπουλος, δεν είναι μόνον η ποσότητα του πρασίνου αλλά και η ποιότητα. «Γίνονται διαρκώς προσπάθειες με αναπλάσεις σε πάρκα και ελεύθερους χώρους.Το αστικό πράσινο θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά οι βανδαλισμοί είναι καταστροφικοί». Και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα από τον πρόσφατο απολογισμό δράσεων του δήμου για το αστικό πράσινο: το 2014 φυτεύθηκαν 1.904 δέντρα και 15.848 θάμνοι, ενώ το 2015 φυτεύθηκαν 1.647 δέντρα και 13.847 θάμνοι. Το πράσινο που αντιστοιχεί στους δημότες της Αθήνας ανέρχεται σε 6,92 τ.μ. ανά κάτοικο, χωρίς να υπολογίζονται τα 94.426 δέντρα που υπάρχουν στα όρια του δήμου. Πάντως, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, υπάρχουν 73 μεγάλοι χώροι πρασίνου εντός του δήμου, όπως το Πεδίον του Αρεως και το πάρκο στα Προπύλαια, που διαχειρίζονται άλλοι φορείς και δεν έχουν συμπεριληφθεί στις παραπάνω μετρήσεις.
Η επιλογή της πλατείας Ομονοίας να λάβει χώρα η φθινοπωρινή ανθοκομική έκθεση κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, όπως αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος. «Η πλατεία είναι ένας χώρος που στο παρελθόν έχει συνδεθεί με το γκρίζο και την υποβάθμιση. Με την έκθεση θέλαμε ο δημότης που έχει απομακρυνθεί από την πλατεία να βρει μια καλή αφορμή να επιστρέψει και πάλι».
Τα προηγούμενα χρόνια η έκθεση γινόταν στην πλατεία Κοτζιά και η μεταφορά της στην Ομόνοια ήταν ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. «Η επιλογή της Ομόνοιας δείχνει την κατεύθυνση, για να ξανακερδίσει η κοινωνία των πολιτών τον δημόσιο χώρο της πόλης». Φθάνοντας κανείς στην έκθεση, που είναι ανοικτή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, θα δει ποικιλίες φυτών, αλλά και θα ενημερωθεί από τους Ελληνες παραγωγούς σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες, που αφορούν τόσο τη φύτευση όσο και τη συντήρηση των φυτών στον κήπο ή στο μπαλκόνι.
Ο διευθυντής εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας σχολιάζει στην «Κ» ότι το αστικό πράσινο στην Αθήνα δεν πρέπει να συγκρίνεται με τα αντίστοιχα των βορειοευρωπαϊκών πόλεων λόγω του ιδιαίτερου μεσογειακού κλίματος. «Τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, οι θάμνοι και το άγριο χορτάρι είναι τα χαρακτηριστικά του αθηναϊκού πρασίνου».
Οπως διευκρινίζει, οι πολίτες πρέπει να διατηρούν τους χώρους αυτούς καθαρούς μέσα από εθελοντικές δράσεις, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, και επισημαίνει ότι έχει σημασία να καταλάβουμε ότι και οι μικρές πράσινες οάσεις στις γειτονιές των πόλεων μπορούν να στήσουν ένα ισχυρό πράσινο δίκτυο.