Αθλητισμός

Στο μυαλό του Πασκουάλ!

Φλερτ του Παναθηναϊκού με τον Τσάβι Πασκουάλ για την διαδοχή του Αργύρη Πεδουλάκη. Τα χρήματα που λαμβάνει από την Μπαρτσελόνα και ο δισταγμός του Καταλανού.

​Από την πρώτη στιγμή που ο Αργύρης Πεδουλάκης αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού Superfoods το… γαϊτανάκι της διαδοχής άρχισε και το όνομα του Τσάβι Πασκουάλ «έπαιξε» δυνατά.

Κι αυτό όχι άδικα, αφού οι «πράσινοι» έχουν έρθει σε επικοινωνία με τον 44χρονο Καταλανό τεχνικό, ο οποίος το καλοκαίρι αποχώρησε έπειτα από 8ετή παραμονή στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Στην ΚΑΕ το πρωί της Τετάρτης (19/10) γίνεται σύσκεψη για το θέμα προπονητή, με τον Πασκουάλ να είναι ένα από τα ονόματα που συζητιούνται, αφού εμφανίζεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις.

Τι ισχύει όμως με την συγκεκριμένη περίπτωση;Η αποζημίωση της Μπαρτσελόνα: Το καλοκαίρι ο τεχνικός της χρονιάς για το 2010 στην Euroleague αποχώρησε από το «Παλάου Μπλαουγράνα» μετά από οκτώ χρόνια, αφού κρίθηκε επιβεβλημένη από την Μπάρτσα η αλλαγή σελίδας, φέρνοντας στη θέση του τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο Πασκουάλ είχε συμβόλαιο και για τη φετινή σεζόν με τους Καταλανούς, οι οποίοι τον πληρώνουν και φέτος κανονικά, ως αποζημίωση.

Εφόσον τεθεί ζήτημα να αναλάβει άλλη ομάδα, εν προκειμένω τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να… απωλέσει αυτά τα χρήματα, που υπολογίζονται σε 500.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως οι «πράσινοι» πρέπει να τα βρουν μαζί του, εκτός του ποσού που θα λάβει για να αναλάβει.

Η μη εμπειρία εκτός Ισπανίας: Ο Τσάβι Πασκουάλ σε όλη την καριέρα του ως προπονητής έχει εργαστεί μαποκλειστικά εντός ισπανικών συνόρων. Αρχικά σε μικρές κατηγορίες και από το 2004 στην Μπαρτσελόνα, από τη Β΄ ομάδα και στη συνέχεια στην ανδρική ομάδα, όπου ξεκίνησε ως βοηθός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, τον οποίο διαδέχθηκε το 2008, παραμένοντας ως το περασμένο καλοκαίρι, κατακτώντας 17 τίτλους, ανάμεσά τους την Euroleague το 2010. Το γεγονός ότι δεν έχει εργαστεί έξω από την Ισπανία και δη την… Βαρκελώνη μπορεί να δημιουργήσει ερωτηματικά κατά πόσον μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα, ωστόσο η εμπειρά που έχει σε υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού, αποτελεί από την άλλη πλευρά εχέγγυο.

Ο δισταγμός των Ισπανών να… ξενιτευτούν: Η ισπανική μπασκετική σχολή αναμφίβολα έχει μεγάλη ιστορία και δικό της τρόπο σκέψης. Αυτή τη στιγμή το ισπανικό πρωτάθλημα θεωρείται όχι τυχαία το κορυφαίο εκτός ΝΒΑ και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο επίπεδο των ξένων παικτών που αγωνίζονται εκεί, αλλά κυρίως χάρη στα… γηγενή προϊόντα. Οι Ισπανοί προπονητές, όπως και παίκτες, θα σκεφτούν διπλά και τριπλά πριν πάρουν απόφαση να αποχωρήσουν για το εξωτερικό, εφόσον δεν είναι για το ΝΒΑ. Εξάλλου, ο Παναθηναϊκός το βίωσε το καλοκαίρι με την περίπτωση του Βίκτορ Κλαβέρ, ο οποίος όσο δεν είχε δίοδο επιστροφής στην Ιβηρική, εξαιτίας τηςε ρήτρας της Βαλένθια, ήταν μια ανάσα από το ΟΑΚΑ, όμως όταν το εμπόδιο ξεπεράστηκε, υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα. Αντίστοιχα κι ένας προπονητής του διαμετρήματος του Πασκουάλ θα σκεφτεί πολύ καλά πριν αποφασίσει να δουλέψει σε ομάδα εκτός Ισπανίας, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα.

Πηγή: sdna.gr