Ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο ότι η πρώτη κινηματογραφική προβολή νέας του ταινίας “Silence”, που αναφέρεται στις διώξεις των χριστιανών στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου.
Η άφιξη της ταινίας στις αίθουσες, που προβλεπόταν για το 2015 και επανειλημμένα μετατέθηκε, θα αρχίσει στις 23 Δεκεμβρίου”, με περιορισμένο αριθμό προβολών αρχικά στις ΗΠΑ, “για έξι έως επτά ημέρες”, πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα που έχει προγραμματιστεί τον Ιανουάριο, δήλωσε ο νεοϋορκέζος σκηνοθέτης. Μεταξύ των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν είναι οι ‘Αντριου Γκάρφιλντ, Λίαμ Νίσον και ‘Ανταμ Ντράιβερ.
Το τελευταίο αυτό έργο, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Ιάπωνα καθολικού συγγραφέα Σιουσάκου ‘Εντο, “Chinmoku” (Σιωπή, 1966), αναφέρεται στην ιστορία πορτογάλων ιησουιτών ιεροαποστόλων του 17ου αιώνα, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βασανιστήρια τόσο οι ίδιοι όσο και προσηλυτισμένοι Ιάπωνες χριστανοί.
Οι ιεραπόστολοι, διχασμένοι ανάμεσα στην άρνηση να ενδώσουν στις εκκλήσεις να παραιτηθούν ώστε να σταματήσει το μαρτύριο του ποιμνίου τους και στην ενοχή απέναντι στα δεινά που υφίσταται, αμφισβητούν τον Θεό καθώς είναι αντιμέτωποι με τη “σιωπή του”.
“Είναι μια ταινία που ήθελα να κάνω εδώ και 27 χρόνια ή και περισσότερα. Για διάφορους λόγους, γυρίστηκε πρόσφατα”, υπογράμμισε ο Σκορσέζε, ο οποίος ταξίδεψε στο Τόκιο για να λάβει το βραβείο Praemium Imperiale, το λεγόμενο “Νόμπελ των τεχνών”.
Γεννημένος στις 17 Νοεμβρίου του 1942, ο Σκορσέζε έχει βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών το 1976 για το “Taxi Driver” (“Ταξιτζής”) και με το ‘Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2006 για το “The Departed” (“Πληροφοριοδότης”).
Η γαλλίδα εικαστικός Ανέτ Μεσαζέ, ο λετονός βιολονίστας Γκίντον Κρέμερ, η αμερικανίδα φωτογράφος Σίντι Σέρμαν και ο βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Πάουλο Μέντες ντα Ρότσα είναι οι άλλες τέσσερις προσωπικότητες που θα βραβευτούν στην αυριανή 28η τελετή απονομής των Praemium Imperiale. Το βραβείο, το οποίο θέσπισε το 1988 η Japan Art Association, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15 εκατομμυρίων γεν (περίπου 131.300 ευρώ).