Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή συνάντηση των αρχηγών Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας, την ώρα μάλιστα που η Άγγελα Μέρκελ αφήνει… ανοιχτές όλες τις επιλογές γα τη Συρία.
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα καγεκλάριος υποστήριξε πως μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της Συρίας.
Στη συνέχεια, στο επίκεντρο της τετραμερούς και με τον Πέτρο Ποροσένκο θα βρεθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ, που βάζει τέλος στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεδομένης της κατάστασης, πιστεύω ότι καμία επιλογή – ακόμα και αυτή των κυρώσεων- δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.
«Αλλά προτεραιότητα πρέπει να είναι να ανακουφιστούν οι άνθρωποι από τον πόνο. Αυτό θα είναι το ζήτημα αύριο. Αλλά και εκεί, δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα», τόνισε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα.
Στο μεταξύ, την Τρίτη ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση των αεροπορικών επιδρομών της ρωσικής και της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η «ανθρωπιστική εκεχειρία», που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
«Σήμερα από τις 10:00 το πρωί σταμάτησαν οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας», δήλωσε ο Σόιγκου, εξηγώντας ότι η διακοπή των βομβαρδισμών είναι «απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας», η οποία έχει ως στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.
Σύμφωνα με τον Σόιγκου, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από την τηλεόραση, «αυτό θα επιτρέψει την έξοδο με ασφάλεια μέσω έξι ανθρωπιστικών διαδρόμων των αμάχων και την απομάκρυνση των ασθενών και των τραυματιών από το ανατολικό Χαλέπι».
«Μόλις ξεκινήσει η ανθρωπιστική εκεχειρία, τα συριακά στρατεύματα θα απομακρυνθούν σε μια επαρκή απόσταση ώστε οι μαχητές να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι με τα όπλα τους» μέσω δύο ειδικών διαδρόμων, συνέχισε ο Ρώσος υπουργός.
«Ζητάμε από τις κυβερνήσεις των χωρών που ασκούν επιρροή στις ένοπλες ομάδες που δρουν στο ανατολικό Χαλέπι να πείσουν τους επικεφαλής τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την πόλη», τόνισε ο Σόιγκου.
Παράλληλα κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες.
«Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Χαλέπι θα πρέπει να αναλάβει πραγματικά πολιτικά βήματα χωρίς πολιτική γραφειοκρατία», εξήγησε.