Πολιτική

Κεφάλαιο χρέος πιάνει τώρα ο Τσίπρας-Βλέπει Ολάντ και Μέρκελ στις Βρυξέλλες

"Πετάει" για Βρυξέλλες την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, όπου θα λάβει χώρα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής. Συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ στη "σκιά" των αποκαλύψεων για τα επικίνδυνα παιχνίδια του Αλέξη Τσίπρα με τη δραχμή και των προθέσεων του Βερολίνου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αφήνει πίσω-προσωρινά-το εσωκομματικό μέτωπο, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το κεφάλαιο διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός, ο οποίος φτιάχνει βαλίτσες για Βρυξέλλες, όπου θα λάβει χώρα η κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Μέχρι την Πέμπτη, πρώτη μέρα της Συνόδου, το Οικονομικό επιτελείο θα δίνει “μάχη” στα hilton groups για τα εργασιακά και όχι μόνο, ενώ την επομένη και όσο ο κ. Τσίπρας θα συναντά στη βελγική πρωτεύουσα τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο, η “σιδηρά κυρία” του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου θα συλλέγει τα κατάλληλα στοιχεία για την έκθεση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στις Βρυξέλλες η τριμερής θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα γίνει στη “σκιά” των αποκαλύψεων για τα επικίνδυνα παιχνίδια του Αλέξη Τσίπρα με τη δραχμή, των προθέσεων του Βερολίνου να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και του “βέτο” του Ολάντ ως προς το grexit.

Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ θα έχει ως κνετρικό θέμα το χρέος και όλες τις σεισμικές δονήσεις, που προκαλεί η διευθέτησή του σε Γερμανία και ΔΝΤ. Από την πλευρά του, το Ταμείο έδωσε το στίγμα του σκληρού “ροκ”, που πρόκειται να ακολουθήσει και σε αυτό το γύρο των διαβουλεύσεων, ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η κυρία Βελκουλέσκου ανακοίνωσε ότι θα αργήσει να έρθει στην Αθήνα, επικαλούμενη την κηδεία στελέχους του Ταμείου, η οποία όχι μόνο δεν έπεισε την κυβέρνηση, αλλά προκάλεσε και σύγκρυο στο Μαξίμου, το οποίο φοβάται ότι τα χρονοδιαγράμματα θα εκτροχιαστούν.

Πληροφορίες λένε ότι το κουαρτέτο των δανειστών θα αποχωρήσει από την Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου, για να επιστρέψει και πάλι το Νοέμβριο. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε να “κλειδώσει” και η β’ αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι ορόσημο τώρα για την Αθήνα είναι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι τότε το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει καθορίσει τη στάση του για τη συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα πιάσει και πάλι το… πολιτικό νήμα, καθώς από το ερχόμενο Σάββατο ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή της πολιτικής γραμματείας, με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο με βασικούς υπουργούς και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί έναν δύσκολο “γρίφο” για τον πρωθυπουργό, μετά τις εξελίξεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι “συγκρουσιακοί” υπουργοί κέρδισαν πόντους. Πάντως, «σήμα» για ανασχηματισμό δίνουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι με την δουλειά του Γιώργου Σταθάκη, εντούτοις «καρφώνουν» άλλους υπουργούς για έλλειψη συμμόρφωσης ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα και κωλυσιεργία ως προς τις μεταρρυθμίσεις.