Οικονομία

Reuters: Η Αριστερά δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς στα εργασιακά

Οι συζητήσεις ξεκινούν με βάση τις προτάσεις των Σοφών και για τον κατώτατο μισθό. Η Αθήνα δεν έχει περιθώριο για αντιστάσεις, παρόλο που είναι "σύμμαχος" το ΔΝΤ, τονίζεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Η Ελλάδα δεν έχει τα χρονικά περιθώρια για… ακραίους ελιγμούς στα εργασιακά, καθώς η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να κλείσει άμεσα, δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, τονίζοντας ότι ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης Αθήνας και δανειστών είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση για την αριστερή κυβέρνηση, η οποία “καταποντίζεται” στις δημοσκοπήσεις!

“Η Ελλάδα και οι πιστωτές ξεκινούν έναν νέο γύρο συζητήσεων, αυτήν την εβδομάδα, για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μία δύσκολη δουλειά για την αριστερή κυβέρνηση, η οποία “διολισθαίνει” στις δημοσκοπήσεις, αλλά αναγκαία, εάν η χώρα που πλήττεται από την ύφεση, μπορέσει ποτέ να κερδίσει την ελάφρυνση του χρέους”, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου.

Σχολιάζοντας επί της νέας διαπραγμάτευσης για το Εργασιακό στην Ελλάδα, το Reuters αναφέρεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα – έναν χρόνο νωρίτερα – ο οποίος υποσχόταν να “πολεμήσει” για να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αντισταθεί σε μεταρρυθμίσεις που θα επέφεραν μείωση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, σημειώνεται, ότι χρειάζεται γρήγορη ολοκλήρωση του προγράμματος για να επιτύχει τον πρωτεύοντα στόχο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Άλλωστε, τα αποτελέσματα των νέων δημοσκοπήσεων του ασκούν περαιτέρω πίεση.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να τελειώσει γρήγορα, για να προχωρήσουμε με την ελάφρυνση του χρέους”, είπε κυβερνητική πηγή.  

“Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, στη διάρκεια των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα αχρηστεύθηκαν, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για ακραία πράγματα, Η Ελλάδα δεν μπορεί να απέχει από την κοινή πρακτική που υπάρχει για τους εργαζομένους σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.”, είπε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, στο Reuters, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, μια καλή βάση για τις συζητήσεις είναι η πρόσφατη έκθεση επιτροπής ειδικών που προτείνουν ο κατώτατος μισθός να συνοδεύεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

“Είναι κόκκινο πανί για το ΔΝΤ”, επισημαίνει το Reuters, συμπληρώνοντας πως καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο τελευταίο πρόγραμμα της Ελλάδας. “Συνιστά εντούτοις έναν απίθανο σύμμαχο στην έκκληση της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους”, παρατηρείται.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί υψηλά στάνταρτς, αν και οι περιστάσεις στην Ευρώπη δεν φέρουν πολύ κοντά μια ελάφρυνση του χρέους. Ενδεικτικά, ο Moody’s έχει σημειώσει πως οι πολιτικές δυναμικές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής ατζέντας, καθιστούν απίθανη μια γρήγορη απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους.