Οικονομία

Απίθανη η άμεση συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση

Καταφτάνουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια, αύριο οι εκπρόσωποι των θεσμών, την Παρασκευή η Βελκουλέσκου. Σύγκρυο στο Μαξίμου για τα σημάδια καθυστέρησης. Ορόσημο το Eurogroup Δεκεμβρίου. Ποιά τα σημεία-φωτιά, που μπορεί να "τραβήξουν" την διαπραγμάτευση και στο…2017.

Του Αλέξη Ρωμανού

Η δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά θα επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, αναφέρουν στις εκθέσεις τους διεθνείς οίκοι. Μία άμεση συμφωνία για τη β΄αξιολόγηση και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι δύσκολη, ωστόσο είναι απίθανο το ενδεχόμενο κατάρρευσης.

O Αλέξης Τσίπρας εντείνει τη ρητορική του υπέρ της ανάγκης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στρέφει τα βέλη του κατά των δανειστών, εξυπηρετώντας το εσωτερικό ακροατήριο.

Η εφαρμογή δύσκολων μέτρων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, έχει προκαλέσει μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι διαπραγματεύσεις για τη β΄αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει και τις δύσκολες αλλαγές στα εργασιακά, θα αυξήσουν την ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της.

Παρά την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να κλείσει η διαπραγμάτευση όσον πιο γρήγορα γίνεται, αρκετοί ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί στο 2017, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που βλέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο β΄3μηνο του 2017!

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία γι’ αυτούς που δεν θα θέλανε να κάνουνε κάτι για το χρέος τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και δηλώνει ότι στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία μέχρι τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης είναι θετική, η αβεβαιότητα που απορρέει από τα εναπομείναντα στοιχεία του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης αξιολόγησης που αναμένεται να αποδεσμεύσει περίπου 6,1 δισ. ευρώ, είναι ακόμη υψηλή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψιν οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στην αγορά εργασίας αλλά και στο μέτωπο ιδιωτικοποιήσεων.

Παρά τις δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών για «αξιολόγηση εξπρές» και τις εκτιμήσεις ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την πρώτη, στο πακέτο των 33 προαπαιτούμενων που περιμένουν υλοποίηση, υπάρχουν κομβικά μέτρα που μπορούν να παρατείνουν την διαπραγμάτευση για μήνες.

Τα σημεία-φωτιά

Τα μέτρα που «καίνε», μεταξύ των άλλων είναι:

– Το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας ( ομαδικές απολύσεις συνδικαλιστικός νόμος, καθορισμός του κατώτερου μισθού).– Η σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Κύριας Ασφάλισης ΕΦΚΑ, ως συνέχεια εφαρμογής του ασφαλιστικού, είναι μια ακόμη πρόκληση για το υπουργείο εργασίας.

Η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι 700 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως μετονομάστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

– Η σύσταση και λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων θα είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης με δεδομένο ότι με τα 15 προαπαιτούμενα έγινε μόνο μια αρχή. Μετά το εποπτικό συμβούλιο θα πρέπει να οριστεί ΔΣ, να συσταθεί η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και να γίνουν οι νομικές διαδικασίες για την λειτουργία του νέου ταμείου με τις τέσσερις θυγατρικές του (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ).

– Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που θα αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

-Το θέμα των ειδικών μισθολογίων το οποίο σε επίπεδο υπουργείων κινείται ακόμη σε επίπεδο προτάσεων.

– Το θέμα της οριστικής τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου.

– Η σύσταση της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων.

– Η οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020 με αιχμή την αποτύπωση των στόχων για τα πρωτογενής πλεονάσματα 2019 και 2020 τα οποία το ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο