Κόσμος

Οικονομικός ”προστατευτισμός” για τις γερμανικές επιχειρήσεις

Η υπόθεση της Deutsche Bank οδηγεί την κυβέρνηση του Βερολίνου να ''οχυρώσει'' τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης για τις αγορές εκτός ΕΕ.

Όπως έχουν δείξει οι τελευταίοι δύο μήνες με τις εξελίξεις γύρω από την Deutsche Bank, η συγκεκριμένη τράπεζα δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αλλά αποτελεί βασικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας. Και επειδή το οικονομικό επιτελείο της Άγκελα Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά πως αν η Deutsche γνωρίσει συνδυασμένη επίθεση από τα επιθετικά fund των αγορών, θα πιεστεί ολόκληρο το οικοδόμημα της ”γερμανικής ηγεμονίας”, στο Βερολίνο έχουν αρχίσει οι σκέψεις επέμβασης στις κινήσεις των αγορών.

Όπως μετέδωσε την Κυριακή η εφημερίδα Welt am Sonntag (WamS), το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θέλει να θέσει όρια στο μετοχικό κεφάλαιο γερμανικών εταιριών που μπορούν να κατέχουν επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η συμμετοχή των κεφαλαίων εκτός ΕΕ στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας (στο υπουργείο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) Ματίας Μάχνικ, απέστειλε σε μέλη της κυβέρνησης ένα έγγραφο που πρότεινε 6 μέτρα για επανένταξη στις επενδύσεις εντός ΕΕ. Οι προτάσεις του Μάχνικ προβλέπουν κίνητρα για επενδύσεις στους επιχειρηματίες εντός της Ένωσης, ενώ ακόμα προτείνεται το ποσοστό γερμανικών εταιριών που θα κατέχουν επενδυτικά σχήματα εκτός ΕΕ να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται την ώρα που κεφάλαια από την Ασία εξαγοράζουν γερμανικές εταιρίες τεχνολογίας, όπως η αγορά της κατασκευάστριας ειδών ρομποτικής τεχνολογίας Κούκα από την κινεζική εταιρία οικιακών συσκευών Μιντέα.

Εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε εμμέσως τη διακίνηση των προτάσεων του Γκάμπριελ, λέγοντας πως ”δεν μπορώ να δώσω πληροφορίες για έγγραφα που διακινούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας του Γκάμπριελ (αρχηγός των σοσιαλδημορατών και κυβερνητικός εταίρος της Άγκελα Μέρκελ) ανέφερε ακόμα πως “ο κ. Γκάμπριελ έχει τονίσει στο παρελθόν πως πρέπει να κάνουμε δίκαιο τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών τόσο στη Γερμανία όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα όταν μιλάμε για το διεθνή ανταγωνισμό όπου επικρατούν μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις με δημόσια χρηματοδότηση”, κάνοντας σαφή υπαινιγμό για τα ”ανοίγματα” των Κινέζων στη γερμανική αγορά.

Η Deutsche Bank ”κόβει” την παρουσία της στις ΗΠΑ;

Μιας και πιο πάνω έγινε αναφορά στην Deutsche Bank, είναι άξια σημείωσης μια ακόμα αναφορά του γερμανικού Τύπου μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που προγραμματίζει η τράπεζα στη δικαστική διαμάχη της με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων που της είχε επιβληθεί πρόστιμα για το σκάνδαλο των ενυπόθηκων δανείων το 2008.

Όπως δημοσίευσε η Sueddeutsche Zeitung, οι επικεφαλής της Deutsche Bank εξετάζουν την έξοδο από τις ΗΠΑ ενός μικρού κομματιού των δραστηριοτήτων τους, κυρίως υπηρεσιών συμβουλευτικής τραπεζικής. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάποιο διακανονισμό που θα έκανε η τράπεζα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να μειωθεί το ποσό του προστίμου που έχει υποβληθεί.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς θα αποτελούσε πλήγμα για την Deutsche να αποσυρθεί -έστω και σε μικρό βαθμό- από μια τόσο μεγάλη χρηματοπιστωτική αγορά όπως αυτή των ΗΠΑ, ενώ και οι Αμερικανοί δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα διατεθειμένοι να κάνουν ”χάρες” προς τη γερμανική τράπεζα μέσω της μείωσης του προστίμου που έχει επιβάλει η αμερικανική δικαιοσύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο