Με αφορμή τη θεατρική παράσταση “Ο Κρητικός (Ύμνος ειςτον Έρωτα)” του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ζακύνθου (της ιδιαίτερης πατρίδας του ποιητή) και της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά Φεστιβάλ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο της Αθηνάς με σκοπό να τιμηθεί ο Εθνικός ποιητής της Ελλάδας, Διονύσιος Σολωμός.
Βασικός στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και η συνεργασία τους προκειμένου να παραχωρηθεί στην πρωτεύουσα χώρος, που θα ονομαστεί πλατεία Διονυσίου Σολωμού και στον οποίο θα στηθεί ανδριάντας για τον Εθνικό Ποιητή της χώρας.
Κεντρικό γεγονός αποτέλεσε η παράσταση “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)”, η οποία τελέστηκε ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς κ Νήσων.
Ο Μάριος Ιορδάνου δημιούργησε μία παράσταση φόρο τιμής στο Διονύσιο Σολωμό, επιθυμώντας να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας.
Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους μετά την Κρητική Επανάσταση να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό μη θέλοντας να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να τη σώσει…
Η διοργάνωση ξεκίνησε με ομιλία του Δήμαρχου Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά και του Ποιητή και Καθηγητή Παγκόσμιας Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και του Σαιντ Λούις, Νίκου Παναγιωτάρα.
Το αμφιθέατρο παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτο καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς με τον κόσμο να χειροκροτεί συγκινημένος τους δημιουργούς αλλά και τον στοχευόμενο λόγο του Ιορδάνου γύρω από την ιστορία ,τις επιρροές και το μεγάλο έργο του εθνικού μας ποιητή ,αναφερόμενος μάλιστα στον Ελύτη ο όποιος τόνιζε πως χρέος όλων των Ελλήνων που χρωστάνε στον μεγάλο ποιητή τη δημοτική τους γλωσσά, είναι να μνημονεύουν τον Διονύσιο Σολωμό!
Ο Μάριος Ιορδάνου αποχαιρέτησε το κοινό πλημμυρισμένος από συγκίνηση.
Ακολούθησε τιμητική βράβευση από τον δήμαρχο Ζακύνθου .
Με τη σειρά της ανέβηκε στο βήμα η Διευθύντρια Λόγου κ Τέχνης του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς κ Νήσων, κ. Κλέλια Χαρίση, η όποια τίμησε με τον επίτιμο αντιπρόεδρο κ. Νισλόγλου εκ μέρους του Ομίλου τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Γ.Καζαντζιάν για τη πρόσφορα τους εκτός συνόρων στον Ελληνικό Πολιτισμό μέσω των παραστάσεων του για τον Ν Καζαντζάκη και το Διονύσιο Σολωμό, τονίζοντας πως η Ελλάδα παρόλο που παράγει αλλά δεν εμπορεύεται, τελικά στηρίζει την υψηλή αυτή τη μορφή τέχνης, την ποίηση με τέτοιου είδους ενέργειες αφιερωμένες στην επιστροφή των μεγάλων Ελλήνων Ποιητών!
Ακολούθησε μια ευχάριστη έκπληξη από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ζακύνθου και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο “Μανώλιες”.
Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, ενώ συνεχίστηκε στο Μόναχο, στο Λόφο του Στράνη στη Ζάκυνθο, όπου ο Σολωμός έγραψε τον Εθνικό Ύμνο και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αισχυλείων. Τον Ιανουάριο του 2017 αναμένεται να παρουσιαστεί και στο Παρίσι.