Η ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης και όλων των μνημείων όπου αυτή αποτυπώνεται, αποτελούν το σκοπό πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης. Η δράση αυτή πλαισιώνεται με τριήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου. Μακροπρόθεσμος στόχος ωστόσο για τους διοργανωτές είναι να γίνει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία η αφετηρία για να δημιουργηθεί ένας μόνιμος θεσμός.
Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων, όπως το περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης, περιλαμβάνει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα “Μουσικές στα ίχνη του Βυζαντίου” που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου ενώ την επόμενη μέρα (5/11) στον ίδιο χώρο, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα “Ο Βυζαντινός πολιτισμός ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης : η περίπτωση της Θεσσαλονίκης”.
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου παρουσία αρχιερέων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και άλλων προσκεκλημένων.
Παράλληλα θα διεξάγονται εικαστικές εκδηλώσεις και δράσεις για παιδιά στο βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
“Η πόλη μας είναι ένα ανοιχτό μουσείο και έχει μια μοναδική αποτύπωση του βυζαντινού πολιτισμού”, επεσήμανε η συντονίστρια του έργου Χαρά Παπαδοπούλου-Μάρδα, τονίζοντας τις δυνατότητες που έχει τόσο η επιστημονική, όσο και η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης να συντελέσει στην ανάδειξη της βυζαντινής πλευράς της πόλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομική της ανάπτυξη.
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό η κ.Παπαδοπούλου-Μάρδα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υλοποιήσει προμελέτη για έργο που αφορά στην ανάπτυξη της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας βυζαντινής Μπιενάλε. Ενδεικτικά ανέφερε ότι θα περιλαμβάνει μεγάλες συναυλίες, βυζαντινές διαδρομές, εργαστήρια κατασκευής βυζαντινών κοσμημάτων και διάφορες άλλες δράσεις.
Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Ιερά Μητρόπολη και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.