Της Βούλας Μαλαίνου
Στη χειρότερη συγκυρία τόσο για την πολιτική σκηνή όσο και για το χώρο της Δικαιοσύνης σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση κατά της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη από τους “Πυρήνες της Φωτιάς”. Αυτό που εκκρεμεί, προς το παρόν, είναι η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο τήρησε σιγή ιχθύος καθόλη την επόμενη μέρα της έκρηξης στην Ιπποκράτους. Βέβαια, η κυβέρνηση την περιόδο αυτή είναι αφοσιωμένη στα του… οίκου της εν μέσω συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ και ενώ την ερχόμενη εβδομάδα φημολογείται πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως προχωρεί στον περιβόητο, πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό.
Τα “μαντάτα” για πολλά στελέχη της κυβέρνησης δεν είναι καλά. Το είπε εξάλλου και η ίδια η εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, που σημαίνει πως θα γίνουν σημαντικές ανακατατάξεις στα υπουργεία. Πέρα από τους προβληματισμούς του πρωθυπουργού, όπως πληροφορείται το www.pagenews.gr, αφενός για το στενό του συνεργάτη και έμπιστό του φίλο, Νίκο Παππά, εν μέσω γενικότερου “αναβρασμού” για το μοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας και αφετέρου για τον επικεφαλής των “53”, Ευκλείδη Τσακαλώτο, εν μέσω σκληρού ροκ για β’ αξιολόγηση και χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα να αντιμετωπίσει και το κεφάλαιο “ασφάλεια”, με το καμπανάκι να χτυπά για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Νίκο Τόσκα.
Όπως είχε γράψει ξανά το www.pagenews.gr, ο πρωθυπουργός, παρότι τρέφει εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Τόσκα, ωστόσο μετά το άγριο επεισόδιο με τα χημικά σε βάρος των συνταξιούχων, ψάχνει να βρει τον αντικαταστάτη του, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Μετά και το τελευταίο πολύ σοβαρό συμβάν με το “χτύπημα” κατά της κυρίας Τατσάνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μπαίνει στο κάδρο των… ευθυνών, δεδομένου της ρύθμισης που είχε φέρει στη Βουλή για απόσυρση 700 αστυνομικών από την ασφάλεια επίσημων προσώπων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, τα πράγματα χειροτερεύουν για τον κ. Τόσκα, καθώς η ίδια η κυρία Τατσάνη σε επιστολή της προς το υπουργείο είχε παραθέσει σοβαρούς λόγους, για τους οποίους ζήτησε να εξαιρεθεί από την απόφαση του προηγούμενου μήνα, επικαλούμενη ύποπτες κινήσεις σε βάρος της.
“Επισημαίνω επίσης ότι έχει συμβεί κατόπιν αναφορών των αστυνομικών της ασφαλείας μου να έχει επιληφθεί η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία δια ύποπτον παρακολούθηση ατόμων έξωθεν της κατοικίας μου, όπως επίσης και δια αποστολήν υπόπτου δέματος έξωθεν της θύρας εισόδου της οικίας μου. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν κληθεί οι αστυνομικοί της ασφάλειας μου κατόπιν επείγοντος αιτήματος του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και έχουν λάβει οδηγίες από την προϊσταμένη αρχή για την επαύξηση των μέτρων ασφαλείας μου και την εντατικοποίηση της παρακολουθήσεως όλου του προγράμματος των κινήσεων μου δια λόγους που αφορούν εις την προστασίαν της ζωής μου και της σωματικής μου ακεραιότητας όπως και πράττουν ανελλιπώς”, γράφει η εισαγγελέας στην επίμαχη επιστολή, η οποία εστάλη στις 24 Σεπτεμβρίου και είδε χθες τα φώτα τη δημοσιότητας.
Σημειώνεται, ότι ο υπουργός είχε επικαλεστεί για την απόσυρση των αστυνομικών από τα υψηλά πρόσωπα, την ανάγκη για καθαρή αστυνόμευση στους δρόμους και σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, εν μέσω εντεινόμενης εγκληματικότητας.
Πέρα όμως από το ζήτημα του ανασχηματισμού, το συμβάν στην Ιπποκράτους ανοίγει ξανά το κεφάλαιο προστασία σε ανώτατους δικαστικούς και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό το αίτημα της Ένωσης Δικαστών για ενίσχυση των μέτρων φύλαξης εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών. Με χθεσινή της ανακοίνωση μάλιστα η Ένωση τονίζει: “Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατικό χτύπημα κατά συναδέλφου Εισαγγελικού Λειτουργού. Τονίζει προς τους εμπνευστές του και προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Εισαγγελείς επιτελούν το καθήκον τους, που συνίσταται στην πιστή εφαρμογή του Συντάγματος και των Νόμων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεν πτοούνται ούτε τρομοκρατούνται από τέτοιες βίαιες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές εγκληματικές συμπεριφορές. Καλούμε την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και προστασίας των Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών.”
“Αναβρασμός” στη Δικαιοσύνη!
Η έκρηξη στην Ιπποκράτους έγινε, σε μία περίοδο, όπου έχει ξεσπάσει “εμφύλιος” στη Δικαιοσύνη. Στο Δικαστικό Σώμα μυρίζει “μπαρούτι”, στο Μαξίμου το θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη. Η αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στις αναταραχές στη Δικαιοσύνη είναι έκδηλη! Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με ανοιχτά μέτωπα, τα οποία απλώνονται σαν τραχανάς σε όλα τα επίπεδα. Συν τοις άλλοις, χθες, Πέμπτη ξεκίνησε και το Συνέδριο-σκανάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα ορίσει και τις αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις των κυβερνητικών στελεχών ενόψει ανασχηματισμού.
Στους… κόλπους των δικαστών, η “φαγωμάρα” μετατοπίστηκε από το περιβόητο ζήτημα των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια, κεφάλαιο, το οποίο άνοιξε ο ίδιος ο Αλέξη Τσίπρας, στην παράταση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, την οποία έβαλε στο τραπέζι η πρόεδρος Βασιλική Θάνου, επικαλούμενη μάλιστα το τί ισχύει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Από την πλευρά τους οι δικαστές είναι στα “κάγκελα”. Πέρα του ότι επισημαίνουν ξανά και ξανά ότι ποτέ δεν ζήτησαν αυξήσεις σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, τονίζουν ότι ακόμα περιμένουν απάντηση από τον πρωθυπουργό ως προς το αίτημά τους για συνάντηση μαζί του, το οποίο μάλιστα οι ίδιοι είχαν καταθέσει, πριν το τετ-α-τετ των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον κ. Τσίπρα.
Οι δικαστές βάζουν “φρένο” στις αξιώσεις της κυρίας Θάνου για σύνταξη στα 69. Από την άλλη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας ότι κάποιοι προτρέχουν «πριν καν η κυβέρνηση σκεφθείτε, μελετήσει ή διατυπώσει μία πρόθεση σχετική με στην ουσία ή τους τρόπους του θέματος». Ο κ. Παρασκευόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά όχι στην αύξηση των ηλικιακών ορίων, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η κυρία Θάνου ζήτησε παράταση, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν πήρε καμία θέση, απαντώντας παράλληλα και στη ΝΔ, που κάνει λόγο για παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη.