Οικονομία

Χρέος: Ο Τσίπρας ξεκινά πολιτική διαπραγμάτευση

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ετοιμάζεται να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος, με πρώτο σταθμό τον επίτροπο Μοσκοβισί και τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ.

Ο Μοσκοβισί απαντώντας μόλις χθες σε επιστολή ευρωβουλευτών για το ελληνικό χρέος τόνισε ότι θεωρεί εφικτή μια συνολική συμφωνία για το χρέος ως τα τέλη του έτους.

Όμως ο Σόιμπλε είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τη λύση στο πρόβλημα του χρέους για το 2018.

Το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η Γερμανίατις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος από το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου αποτελεί για την Αθήνα το «μαύρο» σενάριο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, καθώς θα μπλοκαριστεί και η συμμετοχή των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με συνέπεια να «παγώσουν» επ’ αόριστον οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία την έγκριση, πιθανότατα τον Ιανουάριο, της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE), παρότι δεν θα είναι πολύ μεγάλου ύψους οι αγορές ελληνικών τίτλων που θα γίνουν από την ΕΚΤ, επειδή αυτό θα δώσει ένα πολύ ισχυρό «σήμα» στους επενδυτές του Λονδίνου για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές.

Αν αναβληθούν οι αποφάσεις για το χρέος στις 7 Δεκεμβρίου, ο Μάριο Ντράγκι θα έλθει σε δύσκολη θέση, αφού έχει δεσμευθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα περιληφθούν στο QE αν δεν διαπιστωθεί ότι είναι βιώσιμο το χρέος.

Όμως πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κυβέρνηση για τη «μάχη» για το χρέος.

Ερωτηματικά σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την απομείωση του ελληνικού χρέους, εγείρουν οι αναφορές του Υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, σχετικά με τα βήματα της λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία του περίφημου «καθαρού διαδρόμου», καθώς φάνηκε να διαφοροποιείται από τη γραμμή που είχε δώσει μόλις προ μίας εβδομάδας στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

”Εμείς θέλουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος. Δηλαδή, συζητάμε βήμα βήμα το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο. Άρα τα δύο κουτάκια τώρα και το μακροχρόνιο το 2018. Άρα δεν ισχύει η θεωρία ότι θα συζητηθούν όλα το 2018 ή θα γίνουν όλα τον επόμενο μήνα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Σταθάκης στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, απαντώντας στις επικρίσεις του Χρήστου Σταϊκούρα ότι η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου αναφέρεται σε λήψη πιθανών μέτρων μετά το πέρας του προγράμματος, δηλαδή, το 2018.

Η αναφορά του Υπουργού Οικονομίας προκάλεσε πλήθος ερωτηματικών, δεδομένου ότι έρχεται σε αντιδιαστολή με τα όσα είχε ισχυριστεί 8 ημέρες πριν στην ίδια επιτροπή της Βουλής ο «τσάρος» της οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε μιλήσει για λήψη όλων των αποφάσεων άμεσα.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών, όπως προκύπτει κι από τα πρακτικά της Βουλής, είχε αναφέρει: ”Το βραχυπρόθεσμο, όπως σας είπα, δεν είναι αν το πάρουμε. Αυτό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο μεταξύ. Το βραχυπρόθεσμο ήδη είναι στις ράγες κατά κάποιο τρόπο. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα αποφασιστούν τώρα για μετά και το καλό αποτέλεσμα για μένα – δεν ξέρω αν είναι εντυπωσιακό ή όχι – είναι ο καθαρός διάδρομος”.