Πολιτική

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφορά κατώτατου μισθού θέλει ο Θεωνάς

Το μνημόνιο μας επιβλήθηκε πραξικοπηματικά ανέφερε ο Γολέμης, για ''προλεταριάτο'' και ''πρεκαριάτο'' μίλησε ο Κοτσακάς

Στη δεύτερη μέρα των εργασιών βρίσκεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ο λόγος έχει δοθεί στους συνέδρους που συνεχίζουν τις εισηγήσεις τους προς το Σώμα του κόμματος.

Ο βουλευτής Γιάννης Θεωνάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ”ως ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και την κατώτατη σύνταξη στα 620 ευρώ, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο την άνοδο της αγοράς”, ενώ προσέθεσε ότι ”τόσο το ύψος του κατώτατου μισθού, όσο και εκείνο της σύνταξης απορρέουν από την Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2001 που πρέπει να επαναφέρουμε τώρα”.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και διευθυντής του Ινστιτούτου ”Νίκος Πουλαντζάς”, Χάρης Γολέμης ανέφερε ότι τα λαϊκά στρώματα ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 με τη δέσμευση αυτή τη φορά του κόμματος να διαχειριστεί το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο δικαιότερα από ό,τι η Δεξιά, για να προσθέσει ότι τα όρια αυτής της προσπάθειας φαίνονται, πως τα μέλη της κυβέρνησης διαπραγματεύονται σκληρά με το κουαρτέτο και πως η επιδίωξη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό είναι σοβαρή και επίμονη, παρά τα στρατηγικά λάθη που έγιναν, όπως είπε.

Υποστήριξε ότι για το μνημόνιο ”πρέπει να τονίζουμε πάντα ότι δεν είναι ιδιοκτησία μας αλλά ότι μας επιβλήθηκε πραξικοπηματικά”, ότι είναι ”αδυσώπητο” και η Επιτροπή ”αμείλικτη”. Ανέφερε ότι γι’ αυτόν τον λόγο η λαϊκή συμμαχία που έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, φαίνεται και από δημοσκοπήσεις ότι κρατάει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως επίπτωση -όπως περιέγραψε- της εφαρμογής του μνημονίου.

Το πρώην μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος τηςΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς σημείωσε πως μέχρι τώρα η Αριστερά πορεύτηκε με τις ιδεολογικές και θεωρητικές επεξεργασίες των κλασικών του μαρξισμού, εξήγησε ότι μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, μετά το σύστημα Φορντ ήταν η φάση του εμπράγματου καπιταλισμού και έχουμε περάσει τώρα σε νέα φάση, στον άυλο καπιταλισμό και στη φάση έντασης κεφαλαίου και γνώσης. Χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή την εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

”Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η Αριστερά στην όποια έκφρασή της, βρίσκεται σήμερα σε μια αμηχανία”, ανέφερε και τόνισε ότι ”δεν μπορούμε να αρκεστούμε να λέμε ότι ο νεοφιλελεύθερος παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε αδιέξοδα, αν δεν παραδεχτούμε ότι και η Αριστερά βρίσκεται σε μια αμηχανία νέων ιδεολογικών και θεωρητικών επεξεργασιών. Είναι ανάγκη να απαντήσει η Αριστερά σε αυτά τα ζητήματα”, τόνισε. Είπε ότι δεν φτάνει να μιλάμε για τη ”δική μας Αριστερά” και τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν θεωρητικοί που υποστηρίζουν ότι το νέο επαναστατικό υποκείμενο δεν θα είναι το προλεταριάτο αλλά το πρεκαριάτο, και πως «αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αφορούν το συνέδριο”.