Οικονομία

Αρνητικά μηνύματα από τους ξένους: Ο Bruegel βλέπει και 4ο μηνμόνιο το 2018!

Οι εκτιμήσεις του Bruegel γίνονται, την ώρα που ο πρωθυπουργός τάζει ανάπτυξη και μερική έκδοση ομολόγων ήδη από το 2017.

Άσχημα τα μηνύματα που εκπέμπουν οι ξένοι για την Ελλάδα, ειδικά μετά την εμπλοκή με την εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αάναψαν το “πράσινο φως” για την απελευθέρωσης μόλις του 1,1 δισ. ευρώ. Οι εταίροι μιλούν για πολιτική απόφαση, γεγονός που οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε… πολιτική διαπραγμάτευση για το “καυτό” ζήτημα του χρέους.

Πέρα από τις χθεσινές αποκαλύψεις των Wikileaks και εκείνες των Γάλλων δημοσιογράφων για τη δραχμή, για τέταρτο μνημόνιο κάνει λόγο ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας, τοποθετώνας το το 2018.

«Το 2018 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και γι’ αυτό θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το υιοθετώ», είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος οικονομολόγος από το βήμα της εκδήλωσης «Thessaloniki Summit”, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι με την αύξηση του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε μεγάλο δανεισμό.

Οι εκτιμήσεις του Bruegel γίνονται, την ώρα που ο πρωθυπουργός τάζει ανάπτυξη και μερική έκδοση ομολόγων ήδη από το 2017.

«Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε o κ. Davras – και αναγνώρισε πως η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80 με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.