Οικονομία

Βρέθηκε η χρυσή τομή για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Μετά την… διακριτική απομάκρυνση του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη από τις διαπραγματεύσεις.

Αίσιο τέλος αναμένεται να έχει το θρίλερ της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. 

Μετά την… διακριτική απομάκρυνση του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη από τις διαπραγματεύσεις με την αζέρικη εταιρεία Socar, η διαπραγματευτική ομάδα που όρισε ο Πρωθυπουργός για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της ιταλικής SNAM και της αζέρικης Socar για την πώληση του 66% του διαχειριστή των δικτύων αερίου.

Κατά τις διαπραγματεύσεις λέγεται πως έγιναν εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ιταλική SNAM είναι διατεθειμένη να εξαγοράσει από τους Αζέρους ποσοστό άνω του 17% των μετοχών, ενώ η πλευρά των αγοραστών, φέρεται να συμφωνεί για χαμηλότερο συντελεστή απόδοσης επενδυμένων κεφαλαίων (WACC) στα επίπεδα του 9-9,2%, έναντι 10,9%.

Κατά συνέπεια, η επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται στις αμέσως επόμενες μία ή δύο συναντήσεις , μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα διευθετηθούν οι τελευταίες τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για τις οποίες υπάρχει ήδη καταρχήν συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε τεντωμένο σκοινί. Μάλιστα είχε δοθεί και προθεσμία ολοκλήρωσης της πώλησης της εταιρείας μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, μετά την κρίση που προέκυψε από ρυθμίσεις που εισηγήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης ως αρμόδιος υπουργός και επικύρωσε η Βουλή.

 Με τις ρυθμίσεις αυτές τροποποιούνταν η μέθοδος καθορισμού των τιμολογίων χρήσης του συστήματος φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μειωθεί η αύξηση των τιμολογίων, που θα προέκυπτε από την αρχική μέθοδο, βάσει της οποίας προσέφεραν οι Αζέροι τα 400 εκατ.

Παρέμβαση Κομισιόν 

Βάσει της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα καταβληθεί από τους Αζέρους ποσό 400 εκατ. Ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Ακολούθως, η αζέρικη εταιρεία προκειμένου να εγκριθεί η συναλλαγή, θα παραχωρήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% στην ιταλική Snam, η οποία είναι πιστοποιημένος διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου από την Ε.Ε.

Προσκείμενες πηγές όμως αναφέρονται στην μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσουν οι Ιταλοί όχι το 17% αλλά ποσοστό πολύ υψηλότερο, ίσως κοντά στο 30%.