Πολιτική

Σβίγκου: Ούτε στιγμή δεν σκεφτήκαμε να φυγομαχήσουμε

"Είμαστε εδώ, όρθιοι, και αγωνιζόμαστε καθημερινά για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο από την εποπτεία", σημείωσε.

Σφοδρότατη επίθεση εξαπέλυσε κατά της ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

“Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να ξεχαστεί από τους πολίτες η μεγάλη ιστορία διαφθοράς και διαπλοκής του κόμματός του. Εμφανίζεται στη Βουλή, δεν απαντά σε κανένα απολύτως ζήτημα που του έθεσε ο Αλ. Τσίπρας, δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να πει για τους συνεργάτες και ομοϊδεάτες του που βαρύνονται με διάφορα σκάνδαλα, σιωπά για τη SIEMENS, διαψεύδει τον ίδιο του τον πατέρα για το θαλασσοδάνειο του Κήρυκα. Επειδή, ακριβώς, γνωρίζει ότι δεν έχει το περιθώριο να υποδυθεί τη λευκή περιστερά (δεν χρειάζονται, άλλωστε, τρία πτυχία για να το αντιληφθεί κάποιος αυτό), θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος άμυνας είναι η σπίλωση, το “όλοι ίδιοι είναι”. Όσον αφορά την περίπτωση Καλογρίτσα, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι όποιος δεν τηρεί τους όρους του διαγωνισμού για τις άδειες, κηρύσσεται έκπτωτος. Όπως και έγινε”, τόνισε η κα Σβίγκου. 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι “για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, αφενός μπαίνει μία τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και, αφετέρου, εισρέουν στα ταμεία του κράτους εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε κοινωνικές δράσεις υπέρ των ασθενέστερων”. 

“Η λυσσώδης προσπάθεια των καναλαρχών, σε σύμπνοια με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για τη διατήρηση του καθεστώτος παρανομίας, ασυδοσίας και άνευ όρων κατοχής και εκμετάλλευσης ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες, δεν μας φοβίζει. Αντίθετα, διατρανώνει τη θέλησή μας να προχωρήσουμε στην προσπάθειά μας να επιβληθεί παντού η νομιμότητα, για χάρη του δημοσίου συμφέροντος”, πρόσθεσε. 

Ερωτηθείσα εάν “υπάρχει διέξοδος από την κρίση ταυτότητας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενος στην εξουσία, εφαρμόζει μνημόνιο”, απάντησε: “Από τον Ιανουάριο του 2015 βρεθήκαμε σε έναν πόλεμο, δεχθήκαμε επιθέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε, αποδεχόμενοι σκληρούς όρους. Ούτε στιγμή δεν σκεφτήκαμε να φυγομαχήσουμε”. 

“Είμαστε εδώ, όρθιοι, και αγωνιζόμαστε καθημερινά για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο από την εποπτεία. Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η πρώτη μας έγνοια η προστασία των κοινωνικών στρωμάτων που έπληξε περισσότερο η κρίση. Ήμασταν και παραμένουμε αριστεροί, κι αυτό πρέπει κάθε φορά να το αποδεικνύουν οι πράξεις μας, κι όχι τα λόγια. Αριστερή πολιτική είναι η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η προστασία και η διεύρυνση των δικαιωμάτων και η εμβάθυνση της δημοκρατίας”, υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “βαθύ και χρόνιο πρόβλημα” των δυνάμεων καταστολής στην Ελλάδα, καθώς “η αντιδημοκρατική παράδοση της “καχεκτικής”, μετεμφυλιακής δημοκρατίας, αλλά και της χούντας, έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη”, συμπληρώνοντας: “Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χρήση βίας απέναντι σε διαδηλωτές δεν είναι ανεκτή. Σίγουρα, ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας, η δημιουργία μίας άλλης κουλτούρας, όπου ο διαδηλωτής δεν θα φαντάζει ως εχθρός, είναι κάτι το οποίο απαιτεί συγκροτημένο σχέδιο, που θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπως και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Τα πρόσωπα έρχονται να υλοποιήσουν το συμφωνημένο σχέδιο”. 

Σχετικά με το ζήτημα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι “αυτό που μας απασχολεί κι αυτό που θεωρούμε ως πρώτο καθήκον μας, είναι η θεμελίωση κοινωνικών συμμαχιών. Η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα ζήτημα προσώπων, ούτε “καλών” ή “κακών”, “αριστερών” ή “δεξιών” μεταγραφών. Η υποστήριξη κοινών προγραμματικών στόχων και το κοινό αξιακό πλαίσιο συνιστούν τις προϋποθέσεις για μία κοινή συμπόρευση”. 

Τέλος, ερωτηθείσα με ποιον θα συνεργαστεί μελλοντικά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς “το ΚΚΕ αρνείται πεισματικά κάθε συνεργασία μαζί σας”, ενώ “την ίδια ώρα ασκείτε κριτική σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων”, η κ. Σβίγκου απάντησε: “Επιζητούμε ευρύτερες συνεργασίες ως προς μείζονα, επί μέρους θέματα, όπως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ και τον απομονωτισμό του, συνεργασίες με κόμματα που δεν απεμπλέκονται, ούτε μετανιώνουν για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους αλλά, αντίθετα, μάλλον τείνουν να γίνουν παρακολούθημα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατές”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο