Πολιτική

Ξεχειλίζουν οι “ιδιαιτερότητες” στο δρόμο προς το Τάε Κβον Ντο

Συνέδριο εν μέσω εσωκομματικών "μπελάδων" και αναταράξεων. Ξεκινά η αντιστροφή μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται ριζικός! Το "βλέμμα" στους "53", με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Την ερχόμενη εβδομάδα "κληρώνει" για τις αλλαγές στο Μαξίμου. Τρίτη επιστρέφουν οι θεσμοί.

Ένα βήμα πιο κοντά στον ανασχηματισμό φτάνει η κυβέρνηση μέσω του Συνεδρίου, με τις πολλές» ιδιαιτερότητες» και τις υπόκωφες αναταράξεις. Σήμερα το βράδυ στο Τάε Κβον Ντο ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει την ομιλία του, γνωρίζοντας ότι ανάμεσα στους 3.000 Συνέδρους βρίσκονται αρκετοί απερχόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και καθ’ όλα αξιοποιήσιμα στελέχη! Το ίδιο ξέρουν καλά και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, είτε δεν πρόκειται να μετακινηθούν από την θέση τους –όπως το πιθανότερο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- είτε βρίσκονται ήδη στην λίστα του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, πριν καταγραφεί επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τον δομικό ανασχηματισμό, που επιθυμεί ο πρωθυπουργός, όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη του 2ου Συνεδρίου, το οποίο θα επηρεάσει αναπόδραστα το προφίλ του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ο λόγος είναι ο προαναφερόμενος: οι ιδιαιτερότητες στο δρόμο προς το Τάε Κβον Ντο.

Πρώτη ιδιαιτερότητα: Το Συνέδριο γίνεται ένα χρόνο, μετά την μεγάλη διάσπαση του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς από την υπογραφή αντί το σκίσιμο του τρίτου μνημονίου. Το βάρος της υπερψήφισης σήκωσαν πέρσι το καλοκαίρι τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Στρατούλης κα) πήρε των ομματιών της, αποχωρώντας και καταγγέλλοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Μαζί με την μετέπειτα ΛΑΕ αποχώρησαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ένα βασικό κομμάτι των «53+». Η Κουμουνδούρου, λοιπόν, οργάνωσε το 2ο Συνέδριο με την «ιδιαιτερότητα» βασικών απωλειών, παρότι η μαζική αποχώρηση στελεχών δεν επηρέασε –το αντίθετο- την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας “σάρωσε” στις κάλπες, διαψέυδοντας κάθε πρόβλεψη και δημοσκοπική εικόνα κατά την προεκλογική περίοδο.

Δεύτερη ιδιαιτερότητα: Μετά το δημοψήφισμα και τις τρίτες κάλπες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαπιστώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι απέναντι σε σκληρά μέτρα, τα οποία, όμως, στη συνέχεια προωθεί και ψηφίζει. Αυτό συνέβη ουκ ολίγες φορές- όπως π.χ με τις συντάξεις και όχι μόνο. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών κάνει δηλώσεις έξω από την πόρτα του Eurogroup, τις οποίες αναγκάζεται λίγο αργότερα να «διορθώσει» προς άρση παρεξηγήσεων με τους δανειστές. Ή όπως πρόσφατα, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι και ξεκινά την ιδεολογική αντιπαράθεση με την Εκκλησία, ενώ μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου-παρουσία του Αρχιεπισκόπου και του Πάνου Καμμένου-αναδιπλώνεται και κάνει πίσω για τα θρησκευτικά.

Τρίτη ιδιαιτερότητα: Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό σκηνικό, οι οποίες θα του επιτρέψουν την διείσδυση σε όμορες δεξαμενές ψηφοφόρων, στην Ευρώπη έχουν ήδη αποκτήσει σχήμα και μορφή οι νέες συμμαχίες μεταξύ των σοσιαλδημοκρατικών και των αριστερών κομμάτων. Οι γερμανικές εκλογές και ένα αποτέλεσμα με πρώτο το σοσιλαδημοκρατικό κόμμα (το SPD), όπως προβλέπουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι θα φέρει συμμαχία με τους αριστερούς και τους πράσινους. Παρόμοιες συμμαχίες ευνοούνται και σε άλλες ευρωπαίκές χώρες. Ήδη στην Πορτογαλία έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, αριστερών υπό τον Κόστα, ενώ ερωτηματικό παραμένει δίπλα στις εξελίξεις στην Ισπανία και ειδικά σχετικά με τις αποφάσεις των Ποδέμος με τους σοσιαλιστές. 

Στην Ελλάδα, βέβαια, το κυβερνών κόμμα, παρά την ρητορική του πρωθυπουργού σε ξένα φόρα, ουδεμία ουσιαστική κίνηση έχει επισυμβεί σχετικά με πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Πέρσι τον Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Αλέξη Τσίπρα και οι ΑΝΕΛ δια του Πάνου Καμμένου ανέβηκαν μαζί στο βήμα της πλατείας Κλαυθμώνος για τα επινίκια το βράδυ των εκλογών. Το τηλεφώνο Τσίπρα -Γεννηματά, που ακολούθησε, όπως αναμενόταν, απομάκρυνε αντί να πλησιάζει το ενδεχόμενο συνεννόησης. Το πλήρες δε «διαζύγιο» ήρθε με την καταψήφιση της απλής αναλογικής από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, αιφνιδιάζοντας αρκετά στελέχη, ακόμα και μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Τέταρτη ιδιαιτερότητα: Το Συνέδριο αρχίζει επίσης, ενώ οι «53+» κραδαίνουν το δικό τους κείμενο, με το ερώτημα «πάση θυσία στην κυβέρνηση;». Μάλιστα, στο κείμενο αυτό τα στελέχη των «53+» -αρκετοί εκ των οποίων έφυγαν με το τρίτο μνημονιο όπως ο πρώην Γραμματέας Τάσος Κορωνάκης- σημειώνουν ότι «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε, αντιστεκόμενοι ηρωϊκά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία». Η ιδιαιτερότητα ξεχειλίζει, καθώς επικεφαλής επί της ουσίας είναι ο προβεβλημένος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και άτυπος συντονιστής των «53+» ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η σύζυγος του οποίου Όλγα Χαρίτου ορίστηκε στο Υπερταμείο, αναλαμβάνοντας εκ των πραγμάτων ισχυρό ρολο για τις αποκρατικοποιήσεις. Στην τάση των «53+» ανήκουν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Θ. Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Θεανώ Φωτίου και άλλοι, οι οποίοι επιφυλάσσονται π.χ για την πολιτική σχετικά με το προσφυγικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο