Το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ να πιέζουν την Γερμανία να αποφασίσει μία ρύθμιση του ελληνικού χρέους εδώ και τώρα, όμως Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν ούτε να το συζητούν πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι η γερμανική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ένα από τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσουν για να παίξουν… καθυστέρηση είναι να καθυστερήσουν όσο μπορούν την δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να αναβληθεί οποιαδήποτε απόφαση για το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 7 Δεκεμβρίου.
Αν αυτό το σχέδιο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, εκφράζονται φόβοι ότι ο κύριος Σόιμπλε δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Η πρόταση αυτή είναι: αν η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, επειδή δεν μπορεί να είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μπορεί να έχει μια μεγάλη ελάφρυνση, εφόσον συμφωνήσει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη!
Το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η ανοικτή αντιπαράθεση ΔΝΤ-Γερμανίας τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος από το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου αποτελεί για την Αθήνα το «μαύρο» σενάριο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, καθώς θα μπλοκαριστεί και η συμμετοχή των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με συνέπεια να «παγώσουν» επ’ αόριστον οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.
Η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία την έγκριση, πιθανότατα τον Ιανουάριο, της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE), παρότι δεν θα είναι πολύ μεγάλου ύψους οι αγορές ελληνικών τίτλων που θα γίνουν από την ΕΚΤ, επειδή αυτό θα δώσει ένα πολύ ισχυρό «σήμα» στους επενδυτές του Λονδίνου για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές.
Αν αναβληθούν οι αποφάσεις για το χρέος στις 7 Δεκεμβρίου, ο Μάριο Ντράγκι θα έλθει σε δύσκολη θέση, αφού έχει δεσμευθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα περιληφθούν στο QE αν δεν διαπιστωθεί ότι είναι βιώσιμο το χρέος.
Παρότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση, μέσω του Γ. Στουρνάρα, ότι δική του πρόθεση είναι να περιληφθούν τα ομόλογα στο QE, μια διατήρηση της εκκρεμότητας για το χρέος δύσκολα θα του επιτρέψει να προωθήσει θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα στο συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα κρατήσει πολύ σκληρή στάση κατά της χώρας μας η Bundesbank…