Του Αλέξανδρου Βέλμαχου
Ιδιαίτερα σημαντικές διαδικασίες τρέχουν τις τελευταίες μέρες σε διπλωματικό επίπεδο για την Κύπρο. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της πλευράς των τουρκοκυπρίων συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε στη σύνοδο Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου, ενώ στο νησί βρέθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ.
Το συγκεκριμένο ταξίδι έχει ένα ‘’πέπλο’’ μυστηρίου γύρω του, καθώς το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επίσκεψη της Νούλαντ λίγες ώρες πριν φτάσει η διπλωμάτης στο νησί, με την αμερικανική πλευρά να δίνει ιδιαίτερα ελάχιστα πληροφορίες για τους σκοπούς της Αμερικανίδας πολιτικού στο νησί.
Η επίσκεψη της Νούλαντ στην Κύπρο έρχεται σε μια στιγμή που η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ κορυφώνεται και καθώς ολοένα και πιο πολύ αναλυτές στοιχηματίζουν υπέρ της Χίλαρι Κλίντον για επικράτηση επί του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρική κάλπη της 8ης Νοεμβρίου. Από την Τετάρτη διάφορα αμερικανικά media προσκείμενα στους δημοκρατικούς ανέφεραν πως το ταξίδι της Νούλαντ στην Κύπρο γίνεται ως μια προκαταρτική επαφή για τις πολιτικές που θέλει η Κλίντον να ακολουθήσει γύρω από τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου μόλις εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ακόμα, το όνομα της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών έχει αρχίσει να ακούγεται για την ηγεσία του Στέιτ Ντιπαρτμεντ στην επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, εξαιτίας των καλών σχέσεων μεταξύ Κλίντον και Νούλαντ.
Η επίσκεψη αναπληρώτριας ΥΠΕΞ των ΗΠΑ φέρνει και μια ακόμα πρόταση, όπως σημειώνεται στα κυπριακά media τις τελευταίες μέρες, αφού η Νούλαντ αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού τη δημιουργία μίας νέας στρατιωτικής βάσης στην πλευρά των κατεχομένων, κάτι που αποτελεί αίτημα της τουρκουκυπριακής πλευράς. Το σκεπτικό της αμερικανικής διπλωματίας είναι πως μια τέτοια κίνηση θα διασφάλισε ακόμα καλύτερα την ασφάλεια στην Κύπρο, ειδικότερα από τη στιγμή που η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου δοκιμάζεται από μεγάλες εντάσεις.
Με την παραπάνω άποψη δεν είναι σύμφωνος ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, που θεωρεί ότι δε δικαιολογείται καμία αξίωση για παρουσία νέων στρατιωτικών δυνάμεων τρίτων χωρών.
Παρέμβαση για το θέμα της Κύπρου και των διαπραγματεύσεων έκανε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα ‘’Πολίτης’’. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέχιση της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρου, μίλησε για «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» με βάση το οποίο πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.
Τι να περιμένουμε από την Κλίντον
Από τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα η Κλίντον είχε δείξει τις πολύ στενές επαφές που διατηρούσε με το Τελ Αβίβ και εν γένει την υποστήριξη στο Ισραήλ. Κατά την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ η υποψήφια των δημοκρατικών αναφέρθηκε αρκετές φορές στους ‘’αδιάρρηκτους δεσμούς με το Ισραήλ’’ ενώ τόνισε πως πρώτη προτεραιότητα της στην ευρύτερη περιοχή είναι η ασφάλεια του ισραηλινού λαού.
Αν τα παραπάνω συνυπολογιστούν με τις θέσεις της Κλίντον για τη Συρία (πρόσφατα δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει απαγόρευση πτήσεων στη χώρα που δοκιμάζεται από τον εμφύλιο, ώστε να πιεστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Ρώσοι που τον στηρίζουν), τότε γίνεται καθαρό πως η Κλίντον θέλει να μπει από την αρχή με σηκωμένα τα παιχνίδια στο γεωστρατηγικό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου.