Σε… “πυρετώδεις διεργασίες” βρίσκεται η κυβέρνηση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενόψει της άφιξης των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα. Τα “κόκκινα” δάνεια αποτελούν τον μεγάλο “βραχνά” της δεύτερης αξιολόγησης, γι’ αυτό και στο Μαξίμου γράφουν στο “πόδι” τη σχετική ρύθμιση, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει γίνει το ξεκαθάρισμα της αγοράς, με τις τράπεζες να “τραβούν το καλώδιο” των μη βιώσιμων επιχειρήσεων.
Μάλιστα, την Τετάρτη το μεσημέρι εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΟΙΠ τα βασικά χαρακτηριστικά της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών. Επί “τάπητος” στη συνεδρίαση τέθηκαν και τα μηνύματα του Eurogroup ως προς την πολιτική απόφαση για τμηματική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς και οι αδιέξοδες συζήσεις στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος.
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ειδικότερα:
– Ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.
– Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
– Ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε τιμές funds η εξαγορά των κόκκινων δανείων
Στο μεταξύ, για δυνατότητα εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον δανειολήπτη, πριν από την πώληση της οφειλής του σε fund, μίλησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας χθες στη Βουλή.
Βέβαια, θα τεθούν δικλίδες ασφαλείας και αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να αποκλείσουν τους «στρατηγικά» κακοπληρωτές, στις τάξεις των οποίων ανήκει ο 1 στους 6 «κόκκινους» οφειλέτες, όπως τόνισε ο ίδιος.
Το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων» οφειλών θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα για δανειολήπτες, που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Καθώς τα funds προσφέρουν στις τράπεζες για την αγορά των κόκκινων καταναλωτικών δανείων ελάχιστα χρήματα (από 7 ως 10 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου) οι τράπεζες ενημερώνουν τους πολίτες ότι μπορούν οι ίδιοι να αγοράσουν το δάνειό τους προσφέροντας μειώσεις που μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να φτάσουν ως και το 80%. «Ήδη στα καταναλωτικά δάνεια για τον δανειολήπτη που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία, οι προτάσεις των τραπεζών είναι απολύτως ρεαλιστικές καθώς το “κούρεμα” φτάνει και στο 80% της οφειλής. Χρωστάει κάποιος 10.000 ευρώ, του λέμε “δώσε 2.000 ευρώ και καθάρισες”» αποκαλύπτει στέλεχος συστημικής τράπεζας, στο Έθνος.
Με λίγα λόγια οι τράπεζες, ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια και τις χρεώσεις από κάρτες μπορούν να κάνουν ακόμη και πρόταση που περιλαμβάνει απαλλαγή από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Την ίδια ώρα, μεγάλες αναμένονται οι εκπτώσεις και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια καθώς και εκεί τα funds κάνουν προσφορές της τάξης των 20 ως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Οι τράπεζες και σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν προσφορές που ρίχνουν το υπόλοιπο του δανείου χαμηλά, συνήθως κοντά στην αγοραστική αξία του ακινήτου, προσφέρουν δηλαδή συνήθως ελάφρυνση δεκάδων χιλιάδων ευρώ.