Οικονομία

Μετρατροπή κόκκινων δανείων επιχειρήσεων σε μετοχικό κεφάλαιο

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως η νέα ρύθμιση, θα προβλέπει την δυνατότητα μετατροπής του "κόκκινου δανείου" σε μετοχικό κεφάλαιο.

Νομοθετική ρύθμιση για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων των ελληνικών επιχειρήσεων, εφ’ όσον ο μέτοχος δεν είναι συνεργάσιμος, προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Στα πλαίσια της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την νομιμότητα των δανείων από τράπεζες, σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως η νέα ρύθμιση, θα προβλέπει την δυνατότητα μετατροπής του “κόκκινου δανείου” σε μετοχικό κεφάλαιο.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι οι απόψεις της ΤτΕ είναι σε πλήρη ταύτιση με αυτές των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, με τους οποίους βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία, ενώ χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις που έχει με τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ειδικότερα, για τα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι “ένας στους έξι είναι μπαταξήδες” και πρόσθεσε ότι, “δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μην τα εξυπηρετούν σε βάρος του Έλληνα φορολογουμένου”.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σωστή μέχρι σήμερα διαχείριση τους, απέτρεψε αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες. Ωστόσο, όπως είπε, το τι θα γίνει από δω και πέρα εξαρτάται από το πως θα γίνει η διαχείριση τους τα επόμενα τρία χρόνια, όπως έχει θέσει στόχο η ΤτΕ.

Μίλησε ακόμα, για λύσεις τις οποίες έχει η ΤτΕ για την διευθέτηση των “κόκκινων δανείων”, αλλά και για κώδικα δεοντολογίας τον οποίο έχει συντάξει, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με στόχο νομοθετική ρύθμιση για την διευκόλυνση των οφειλετών.

“Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, για να δούμε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες. Είναι μια ευκαιρία και πρόκληση αυτή για εμάς, μεγαλύτερη και από το ασφαλιστικό. Αν δεν αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων”, θα έχουμε ζητήματα. Αν το αντιμετωπίσουμε όμως, θα έχουν την ευκαιρία για πολλά χρόνια οι τράπεζες μας, να μην χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, μίλησε για κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ που έχει όπως είπε μενού λύσεων, διευκρίνισε ότι δεν δεσμεύει τις τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων του με αυτές των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη.

“Μόνα τους δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Έχουμε επικοινωνία για να περάσει η νομοθετική ρύθμιση. Ο μη συνεργαζόμενος μέτοχος ή θα βάλει λεφτά ή θα φύγει. Η αλλαγή σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη. Πρέπει να περάσει νομοθεσία, ώστε να μπορούμε να μετατρέψουμε το δάνειο σε μετοχικό κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο θα εξαφανιστεί ο παλιός μέτοχος. Επιτρέπεται από τους θεσμούς αυτό. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει”, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.