Οικονομία

Μεγαλώνει το “ρήγμα” ΔΝΤ-Βερολίνου: Πολιτικό αδιέξοδο για το χρέος…

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών για τους θεσμούς με θέμα το ελληνικό πρόβλημα, αποκαλύπτει το ΜΝΙ. Καμία ακόμη απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Σε δύσκολη θέση ο Σόιμπλε, βλέπουν Grexit ξανά οι Γερμανοί.

Το φλέγον ζήτημα του ελληνικού χρέους φαίνεται πως έχει προκαλέσει επικίνδυνο ρήγμα στις σχέσεις ΔΝΤ και Βερολίνου, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να μιλούν ακόμα και για πολιτικό αδιέξοδο, τη στιγμή που ο άκαμπτος Σόιμπλε καλείται να πείσει τους Γερμανούς φορολογούμενους πως η Ελλάδα “δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο”, στην περίπτωση που το Ταμείο δεν ενταχθεί στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει το Βερολίνο, υπογραμμίζουν γερμανικά ΜΜΕ, με το “βλέμμα” στην ακλόνητη στάση του ΔΝΤ ως προς τους όρους συμμετοχής. Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στη θέση ότι το Ταμείο θα στηρίξει χρηματοδοτικά και όχι απλά συμβουλευτικά την Ελλάδα, αλλά υπό την προϋπόθεση τα νούμερα να βγαίνουν και το χρέος να είναι βιώσιμο.

Η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί ελάφρυνση, την οποία το ΔΝΤ θέλει άμεσα, ενώ το Βερολίνο από το 2018, έστω να μην υπάρξει καμία εμπλοκή στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου. Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ καλεί το Ταμείο να λάβει οριστικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με το ΔΝΤ να απαντά ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα και χρονικά περιθώρια.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ λένε ότι το περασμένο Σάββατο στην Ουάσινγκτον οι κκ. Ποουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM, πραγματοποίησαν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, όπου έθεσαν επί “τάπητος” το ελληνικό ζήτημα και όλα τα… “παρακλάδια” του. 

Πάντως, το ΜΝΙ αναφέρει, επικαλούμενο πηγές, ότι δεν υπάρχει πλέον η ίδια διάθεση από μέρους της ΕΕ να κρατήσει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, καθώς η επιθυμία “αποδυναμώνεται”.Στο τραπέζι ξανά το grexit

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση για “σπάσιμο” της δόσης, την οποία έλαβε το χθεσινό Eurogroup, άλλα γερμανικά media βγάζουν από το σεντούκι σενάρια Grexit, με χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Die Welt, με τίτλο ”κούρεμα χρέους και μετά αντίο”. 

Σύμφωνα με την Welt, το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει, ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ, προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα: ”Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα – με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση”.

”Νέο χρήμα, παλιά διαμάχη” είναι ο τίτλος, που δίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο, που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τμηματική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. ”Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται να απελευθερώνουν την επόμενη δόση του δανείου προς την Αθήνα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης παραμένει αβέβαιη”.

Τί φοβάται η κυβέρνηση

“Αν μας βρει το καλοκαίρι, καήκαμε!”, είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται τώρα να φοβάται, μήπως και το “θρίλερ” του Ιουλίου του 2015 επαναληφθεί. 

Βερολίνο και ΔΝΤ δεν βάζουν νερό στο κρασί τους και συμπαρασύρουν την Ελλάδα σε μία οικονομική αβεβαιότητα, με τα χρονικά περιθώρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να στενεύουν επικίνδυνα! Αν μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο λύση δεν υπάρξει, τότε η χώρα θα βρεθεί ξανά μπροστά στον κίνδυνο του πιστωτικού γεγονότος.

Η κυβέρνηση, παρακολουθώντας αμήχανη τις εξελίξεις και απορροφημένη από τους ενδοκυβερνητικούς και εσωκομματικούς “μπελάδες”, θέτει ως ορόσημο τώρα το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου για χρέος και β’ αξιολόγηση, γεγονός που διευκολύνει τον πρωθυπουργό, ώστε να παρατείνει τα του ανασχηματισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο