Οικονομία

«Κόκκινα δάνεια»: Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από τους δανειολήπτες

Ή ρυθμίζετε τις οφειλές σας ή προχωρούμε σε αναγκαστικά μέτρα και πλειστηριασμούς, το προειδοποιητικό μήνυμα των τραπεζών στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Την τελευταία προειδοποίηση προς τους δανειολήπτες στέλνουν αυτή την περίοδο οι τράπεζες για την ρύθμιση των οφειλών τους.

Το μήνυμα, που στέλνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια», είναι το εξής: Ελάτε να ρυθμίσουμε το δάνεια σας, διαφορετικά θα αξιολογηθείτε ως «μη συνεργάσιμοι» και θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού για τα ακίνητα. που έχετε προσημειώσει.

Αν δεν ανταποκριθούν οι δανειολήπτες, η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη νομική απαίτηση του χρέους που φτάνουν μέχρι τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Για όσους ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, οι τράπεζες «σαρώνουν» κυριολεκτικά την οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση, αν και πόσα δάνεια χρωστούν σε άλλες τράπεζες.

Με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο δανειολήπτης και αφού προηγηθεί διασταύρωσή τους, το πιστωτικό ίδρυμα θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για ρύθμιση της οφειλής.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο τις πιέσεις για τη ρύθμιση των οφειλών, καθώς από τότε έγινε η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων. Σύμφωνα με τα σχέδια των τραπεζών, τα NPLs θα πρέπει να μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχούν περίπου στο 60% του ΑΕΠ της χώρας.

Από αυτά , τα 6 με 7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις κόκκινων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών) σε distress funds. Άλλα 6 με 7 δισ. θα προέλθουν από ρευστοποίηση εγγυήσεων, η οποία αφορά τόσο την εθελοντική παράδοση των ακινήτων στις τράπεζες όσο και τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ρυθμίσεις δανείων κ.ά.

Πάντως, ο στόχος για μειωμένα κατά 40 δις. «κόκκινα» δάνεια είναι από τρομερά φιλόδοξος έως και ανέφικτος. Έτσι, εάν δεν υπάρξουν μαζικές πωλήσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες, η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι αναπόφευκτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέο μνημόνιο