Περιφέρεια Αττικής: Δράσεις για την πράσβασης ΑμεΑ στις παραλίες

Περιφέρεια Αττικής: Δράσεις για την πράσβασης ΑμεΑ στις παραλίες
Η Περιφέρεια Αττικής προχωρά σε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον 17 Seatrac, καλύπτοντας όλα τα κόστη.

Η δημιουργία τουλάχιστον δύο παραλιών καθολικής προσβασιμότητας για άτομα με κάθε μορφής αναπηρία, αποτελεί στόχο της Περιφέρειας Αττικής, η οποία συνεχώς ενισχύει τους παραλιακούς δήμους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι υποδομές για την ανάπτυξη τουρισμού ΑμεΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά σε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον 17 Seatrac (ράμπες για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα), καλύπτοντας το συνολικό κόστος της εγκατάστασης, της συντήρησης και της φύλαξης των συσκευών, ώστε «να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα που τελικά επιβαρύνουν τους πολίτες», σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου, σημειώνοντας ότι «πρέπει όλοι, Περιφέρεια, δήμοι και πολίτες να διαμορφώσουν κλίμα συνευθύνης, συναντίληψης, επιμόρφωσης, ευαισθητοποίησης, και να θέσουν τους πολίτες με αναπηρία σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και όχι στο περιθώριο». 

Η παρατήρηση της κ. Θανοπούλου, αναφέρεται στην «αδιαφορία» ορισμένων δήμων απέναντι στο ζήτημα της εγκατάστασης των ραμπών και κατ΄επέκταση της προσβασιμότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής συνανθρώπων μας, όπως διαπιστώθηκε κατά τον επιβεβλημένο έλεγχο και απολογισμό των εγκαταστάσεων στον οποίο προβαίνει η Περιφέρεια με το τέλος της θερινής περιόδου.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι: «Σύμφωνα με τον προηγούμενο Διεθνή Διαγωνισμό -που επέκτεινε τις εγκαταστάσεις Seatrac από 7 σε 18- το κόστος συντήρησης, φύλαξης, η κατασκευή των διαδρόμων, η σήμανση και οι χώροι στάθμευση έπρεπε να καλυφθούν από τους Δήμους, όπου τοποθετούνται τα μηχανήματα, ενώ η αγορά τους επιβαρύνει την Περιφέρεια Αττικής. Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειες που ακολούθησαν για εξεύρεση λύσης, στους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων, ήταν αδύνατο να καλυφθεί το κόστος». Όπως ανέφερε η Δήμαρχος, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, υπάρχει πλήθος προβλημάτων, με κυριότερο αυτό της υποστελέχωσης, τα οποία καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση πολλών, επιθυμητών από το Δήμο, έργων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μη προσβασιμότητας και τα παράπονα πλήθους πολιτών, είτε ΑμεΑ, είτε ηλικιωμένων και καθώς οι παραλίες του δήμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυματισμού και συνεπώς κινδύνου για τους λουόμενους ΑμεΑ, η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την εγκατάσταση της μίας εκ των δύο ραμπών στο Αλεποχώρι, στα σύνορα των δύο δήμων κατά τη θερινή περίοδο του 2016. Ωστόσο, η υλοποίηση υπήρξε προβληματική. Ο χώρος στάθμευσης δεν ήταν λειτουργικός, όπως και η κατασκευή του διαδρόμου προς το μηχάνημα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση των λουόμενων χωρίς τη βοήθεια συνοδού. Αποτέλεσμα ήταν να μην αξιοποιείται η δυνατότητα του μηχανήματος, ενώ όπως ενημέρωσε την αντιπεριφερειάρχη κατά την επιτόπια αυτοψία, η γενική γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, Ευαγγελία Κοντογεωργάκη, «υπήρξαν και αναφορές πως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ακυρώθηκαν κρατήσεις ενοικίασης σπιτιών, εξαιτίας των προβλημάτων αυτών».

Την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση των τοπικών αρχών και την απουσία κάθε διευκόλυνσης στην τοποθέτηση και λειτουργία της εγκατάστασης, εξέφρασε ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου, εφευρέτης και εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, τεχνοβλαστός του πανεπιστημίου Πατρών που δημιούργησε αυτήν την κατασκευή (παγκόσμια πατέντα) για την πρόσβαση των ΑμεΑ. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη δημοτική αρχή Μάνδρας, η οποία «δεν τοποθετούσε την εγκατάσταση το καλοκαίρι, γιατί όπως ειπώθηκε, δεν διέθετε προσωπικό να ψάξει στις αποθήκες όπου είχε μεταφερθεί κατά την χειμερινή περίοδο, ενώ στη συνέχεια δεν φρόντισαν, να τοποθετήσουν ένα απλό κόντρα πλακέ, για να κυλάει ανεμπόδιστα το αναπηρικό καροτσάκι από το πάρκινγκ έως την ράμπα». Ο κ. Φωτίου, υπογράμμισε τη σημασία της βασικής υποδομής, που με την αρωγή της Περιφέρειας οφείλουν να παρέχουν οι δήμοι, της λεγόμενης «αλυσίδας προσβασιμότητας: πάρκινγκ, αποδυτήρια, ντουζ, τουαλέτες και μικρό ξύλινο διάδρομο για την αυτονομία και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας».

Ωστόσο, σε τελείως αντίθετο κλίμα ήταν η αντιμετώπιση του δήμου Γλυφάδας, όπως διαπίστωσε η κ. Θανοπούλου κατά την επίσκεψη της στις εγκαταστάσεις αυτόνομης πρόσβασης “Seatrac”. «Λειτούργησε», είπε, «με υποδειγματικό τρόπο και βεβαίως για πολύ περισσότερα άτομα, ενώ τα όποια προβλήματα προέκυπταν κατά τη χρήση, αντιμετωπίζονταν εγκαίρως και επιτυχώς». Τέλος, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γεώργιος Παπανικολάου, εξέφρασε την πρόθεση, όχι μόνο να επανεγκατασταθεί το Seatrac, αλλά με την προσθήκη μίας ακόμα ράμπας να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές και να προστεθούν κι άλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play