Πολιτική

Σταυρόλεξο για δυνατούς… λύτες ο ανασχηματισμός

Προβληματισμένος ο πρωθυπουργός για το πώς θα κρατήσει τις ισορροπίες στο κόμμα του ενόψει του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Αναβάθμιση διεκδικούν οι κκ. Τσακαλώτος και Παππάς. "Κλειδί" το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Της Βούλας Μαλαίνου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες… αναδεικνύεται ο επερχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. 

Ο πρωθυπουργός καλείται σε μία πολύ δύσκολη πολιτικά συγκυρία, τόσο για τον ίδιο όσο και για τα στελέχη του και για το κόμμα του, να κρατήσει τις ισορροπίες, τη στιγμή που η ΝΔ κερδίζει στις δημοσκοπήσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ οι «γκρίνιες» συνεχίζονται. 

Οι… αριστερές «φωνές» κατά του Νίκου Παππά αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο υπουργός Επικρατείας είναι ο στενός του συνεργάτης και ο έμπιστός του φίλος.nΤο πολιτικό «μασάζ» του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του κατά το «σουαρέ» στο Μαξίμου είναι ενδεικτικό της «αμηχανίας» του κ. Τσίπρα ως προς τα ποιά πρόσωπα θα πρέπει να αναβαθμίσει, ποιά να αλλάξει από θέσεις-κλειδιά και ποιά να απομακρύνει από το Μαξίμου. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς είναι γνωστό στους κόλπους της Κουμουνδούρου ότι είναι αβέβαιη η παραμονή πολλών σημερινών υπουργών στις θέσεις τους.nΚυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν οι πληροφορίες, λένε πως ο ανασχηματισμός, μετά και τη σκανδαλώδη υπόθεση Καλογρίτσα και τις απανωτές ανατροπές στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, διαδικασία, η οποία, όπως επισημαίνει και ο Νίκος Παππάς, βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μονόδρομος. Η πορεία, όμως, μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι ο κ. Τσίπρας διστάζει να έρθει αντιμέτωπος με τους στενούς του συνεργάτες, ακόμα και την ώρα που ο ίδιος εκτίθεται ανεπανόρθωτα, χάνοντας την αξιοπιστία του προς τους πολίτες. 

Από την άλλη, ωστόσο, πρωθυπουργός και σύσσωμοι κυβερνητικοί κύκλοι αρνούνται κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, κάνοντας πως δεν βλέπουν αφενός τα απογοητευτικά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ευρήματα των δημοσκοπήσεων και αφετέρου το θετικό momentum για τη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε μία «θύελλα» προβλημάτων και τη δεδομένη χρονική στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει τα «αντάρτικα» από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, τις ισχυρές πιέσεις της ΝΔ και την εξοργισμένη κοινή γνώμη λόγω λανθασμένων χειρισμών δικών του και της κυβέρνησής του. 

Οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Τσίπρας είναι τρομερά προβληματισμένος με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός στήνει, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, τις άμυνές του απέναντι και σε βουλευτές του, ύστερα από το «χαστούκι» της Αυγής. nnnnΚυβερνητικοί παράγοντες, άλλωστε, σχολιάζοντας τα περί της Αυγής, κάνουν λόγο μέχρι και για συνωμοσία, με το «βλέμμα» στον ανασχηματισμό. Το καμπανάκι ενδέχεται να χτυπά για τους Συριζαίους, που έχουν εδώ και πολύ καιρό πάρει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς των κκ. Τσίπρα και Παππά σχετικά με το φλέγον ζήτημα των καναλιών, τονίζοντας πως γύρισε «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση η απόφασή να τα βάλει με την επιχειρηματική κοινότητα των ΜΜΕ. 

Την ίδια πάντως ώρα, το «σήμα» για ανασχηματισμό δίνουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι με την δουλειά του Γιώργου Σταθάκη, εντούτοις «καρφώνουν» άλλους υπουργούς για έλλειψη συμμόρφωσης ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα και κωλυσιεργεία ως προς τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, καλείται όλη μα όλη η κυβέρνηση να στηρίξει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. nnn

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου και του επικεφαλής του ESM, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, αντίστοιχα ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο, ωστόσο υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις και δεν «τρέχουν» το πρόγραμμα. Εδώ δε έρχονται να προστεθούν και τα «γκάζια» της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα! 

Ποιά ονόματα ακούγονται για πού 

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς διεκδικούν τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όπως λένε οι πληροφορίες. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός θελήσει να αναβαθμίσει τυον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ομάδα των 53, ενώ για το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, οι ισορροπίες είναι ρευστές, καθώς η πλειοψηφία των αριστερών βουλευτών έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του ιδίου. 

Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να μετακινηθούν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, ενώ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, αλλαγές έρχονται και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Μάλιστα, όπως είχε γράψει ξανά το www.pagenews.gr, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρεται να φλερτάρει με το υπουργείο του Νίκου Τόσκα, εν μέσω δυσφορίας του κ. Τσίπρα για τα χημικά στους συνταξιούχους. 

Η τύχη επίσης του Νίκου Φίλη ίσως να κριθεί την τελευταία ώρα, μετά την κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία, ενώ αμφίβολος είναι και ο Θοδωρής Δρίτσας στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά την έντονη αποδοκιμασία που του επιφύλαξαν τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά.n

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο