Πολιτική

Κυβέρνηση σε αποδρομή…

Ο κ. Τσίπρας έχει αυτή την ώρα το εξής δίλημμα: να κάνει εκλογές ή να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία και λίγο αργότερα να καταρρεύσει(;), σχολιάζει ο Γιάννης Σαραντάκος στο www.pagenews.gr.

Την εικόνα ενός κόμματος, που θα κάνει τα πάντα για τα παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, δίνει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές και οι υπουργοί κάνουν ότι δεν βλέπουν, ότι δεν ακούν και όταν έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών, η απάντηση είναι της μορφής “δεν είναι αυτό, που νομίζετε…”. Δεν είναι αυτό, που νομίζουν οι συνταξιούχοι, δεν είναι αυτό, που νομίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν είναι αυτό, που νομίζουν οι άνεργοι… 

Ωστόσο, επειδή από την πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να αποδράσει τελικά, τα προβλήματα έρχονται τα ίδια και βρίσκουν την κυβέρνηση, η οποία δείχνει αδύναμη να τα διαχειριστεί. 

Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα λάθη, που έγιναν σε επικοινωνιακό αλλά και πολιτικό πεδίο, είναι πολλά! Ακόμη περισσότερα ήταν τα έκτακτα γεγονότα, που έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης. Προσέξτε: Η εβδομάδα ξεκίνησε με την ρίψη χημικών κατά των συνταξιούχων και την … οργή του πρωθυπουργού. Συνεχίστηκε με τις παραιτήσεις – βόμβα των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ (από την Ένωση Δικαστών ) και τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Κατόπιν, υπήρξε η μάλλον άστοχη, ως προς τον συμβολισμό της, συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων και η υπόσχεσή του για αυξήσεις και τέλος, η εβδομάδα έκλεισε με την απολογία του Νίκου Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση Καλογρίτσα! Στο ενδιάμεσο υπήρξε και το μίνι πάρτι στο μέγαρο Μαξίμου, εκδήλωση, η οποία επίσης εξέπεμψε το λάθος μήνυμα προς έναν λαό, που δεν γνωρίζει, πώς θα πληρώσει τους υπέρογκους φόρους, που είναι απαισιόδοξος για το αύριο και που δεν έχει καμιά προοπτική! 

Όλα αυτά είναι δείγματα μιας κυβέρνησης σε αποδρομή… Η ιστορία (η σύγχρονη αλλά και παλιότερα) έχει πολλά παραδείγματα κυβερνήσεων, που αρνούνταν πεισματικά να αντιληφθούν τα μηνύματα της κοινωνίας και παρέμειναν για ένα μικρό – τελικά – χρονικό διάστημα στην εξουσία και μετά από λίγο κατέρρευσαν. 

Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έχει αυτή την ώρα ένα τέτοιο δίλημμα: να κάνει εκλογές σύντομα με στόχο να διασώσει ένα τμήμα της εκλογικής του δύναμης ή να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία και λίγο αργότερα να καταρρεύσει πολιτικά και εκλογικά; 

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικά η κυβέρνηση αυτή δείχνει να έχει τελειώσει! Το μόνο, που απομένει, είναι να οριστεί η ημερομηνία των εκλογών και αυτή μόνον ένας μπορεί να την πει: Ο πρωθυπουργός, αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα και για τον ίδιο και για το κόμμα του!