Οικονομία

Χρέος: Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του 2010!

Πώς ο Γιώργος Παπανδρέου αγνόησε το Στρος Καν, υποκύπτοντας στις πιέσεις Μέρκελ- Σαρκοζί.

Του Αλέξη Ρωμανού

Η κυβέρνηση και το ΔΝΤ να πιέζει για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενώ η Γερμανία στυλώνει τα πόδια. Αλλά ακόμη και εάν δοθεί λύση ασφαλώς δεν θα πρόκειται για πραγματικό «κούρεμα» που θα έδινε μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία. Η μεγάλη ευκαιρία για haircut χάθηκε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου κατά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Ο τότε πρωθυπουργός δεν άκουσε τις συμβουλές του ΔΝΤ και του τότε επικεφαλής του ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν που ζητούσαν «κούρεμα» , μετά από τις πιέσεις Μέρκελ και Σαρκοζί.

Ο πρώην πρωθυπουργός το ότι η κυβέρνησή του είχε θέσει από την αρχή το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους. Όμως στην έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 αναφέρεται ρητά ότι «η ίδια η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν αντίθετοι με την αναδιάρθρωση του χρέους λόγω ανησυχιών σχετικά με το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, επιπτώσεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία και επιμολύνσεις…»

Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι «τις παραμονές του προγράμματος οι ελληνικές Αρχές απέκλεισαν την αναδιάρθρωση του χρέους ως μια κόκκινη γραμμή.Στα απόρρητα πρακτικά του Δ.Σ. του ΔΝΤ ημερομηνίας 10 Μαΐου 2010, αναφέρεται ότι: Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου, απαντώντας σε επικρίσεις μελών του Δ.Σ. για την τυχόν αποτυχία του προγράμματος αν δεν συνδυαστεί με «κούρεμα» του χρέους, δήλωσαν ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους απορρίφθηκε από τις ίδιες τις Ελληνικές Αρχές».

Με δηλώσεις τους στον Τύπο, τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στην Ουάσιγκτον στις 25 Απριλίου 2010) όσο και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου (στις 28 Ιανουαρίου 2011) υπογράμμισαν ο μεν πρώτος ότι η Ελλάδα δεν έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ο δε πρώην πρωθυπουργός ότι αν η Ελλάδα επιθυμούσε κούρεμα του χρέους θα το είχε θέσει στο τραπέζι από την αρχή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε με ακρίβεια τη θέση του τότε πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομιλούσε συνέχεια (μέσω τηλεφώνου και e-mail) και λάμβανε εντολές. Γνωρίζουμε ότι και μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο Ντομινίκ Στρος Καν πίεζε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει το γρηγορότερο δυνατό την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010.

Ο τότε πρωθυπουργός απέφυγε συστηματικά και με διάφορες έωλες δικαιολογίες να διεκδικήσει το δικαίωμά του αυτό.