Β.Μ.
Η ασφυκτική κατάσταση στη Λέσβο, την ώρα που σχεδόν 6.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί, ενώ οι προοπτικές φιλοξενίας είναι για μόλις 3.500, είναι ενδεικτική της πρωτοφανής μεταναστευτικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα στα χρόνια της… οικονομικής κρίσης!
Η χώρα δέχεται “χαστούκια” από παντού, σε όλα τα επίπεδα, ενώ κυρίως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, την παίρνουν τα “σκάγια” από Γερμανία και Τουρκία, των οποίων οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν υλοποιείται, οι ροές, ενώ κάποια στιγμή είχαν μειωθεί, αυξάνονται και πάλι, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί με deadline ότι αν μέχρι τα τέλη του χρόνου οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην τηρούν τα συμφωνηθέντα, τότε η ‘Αγκυρα θα “σπάσει” τη συμφωνία.
Το προειδοποιητικό αυτό μήνυμα του Τούρκου προέδρου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ελλάδα, ειδικά μετά και τις περίεργες “ορέξεις” του “σουλτάνου” για τα ελληνικά νησιά, μέσω της δήλωσής του ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι επιζήμια για τη χώρα του και δεν αποτελεί νίκη.
Από την πλευρά του το Βερολίνο “κουνάει το δάχτυλο” στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για απραξία ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητεί ισχυρότερη εποπτεία από την Frontex και να καλεί τους εταίρους να αναλάβουν και το δικό τους μερίδιο ευθύνης.
Στο Μαξίμου ξέρουν καλά πως το προσφυγικό είναι η “καυτή πατάτα” της κυβέρνησης και μάλιστα σε μία πολύ τεταμένη πολιτική συγκυρία. Στην Ηρώδου Αττικού θέτουν, ως προτεραιότητα την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών. Αυτή την ώρα στο Μαξίμου πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη για τη Λέσβο υπό τον υπουργό Επικρατείας, υπεύθυνο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκο Φλαμπουράρη.
Στη συνάντηση συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομίας υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας θα εκπροσωπηθεί από ανώτατο αξιωματικό του Στρατού. Στη σύσκεψη επίσης έχουν λάβει μέρος και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Στα “κάγκελα” οι ξενοδόχοι
Στο μεταξύ, στα “κάγκελα” είναι οι ξενοδόχοι της Λέσβου, οι οποίοι ζητούν από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης και αναστροφής των συνεπειών του προσφυγικού. Συγκεκριμένα σε επιστολή τους ζητούν:
1.Με τον προσήκοντα σεβασμό στους Εκπροσώπους μας – συνομιλητές του Πρωθυπουργού στη συνάντηση της Παρασκευής 7.10.2016 και στο θέμα της συζήτησής τους – συναντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα και κρισιμότητα της κατάστασης, τις δυσκολίες των καιρών με τα αλληλοσυγκρουόμενα (Ευρωπαϊκά και Διεθνή) συμφέροντα και σκοπιμότητες Κρατών κι Ομίλων, που ίσως μας επιβάλλουν να κρατούμε μικρό…καλάθι προσδοκιών, καθώς και την πρόθεση των Εκπροσώπων μας να περιορισθούν (πάντα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες) μόνο στο αίτημα της ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ του νησιού μας, απ’ τους εδώ ΕΓΚΛΩΒΙΣΘΕΝΤΕΣ, επιμερίζοντάς τους ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ σ’ όλη τη Χώρα και στην Ευρώπη, αφήνοντας (αν όχι στο ……. «απυρόβλητο») πίσω, για αργότερα τη συναπόφαση ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ των δυσμενών συνεπειών, προσομοιάζει με την προσπάθεια εκείνων, που «κατάφεραν να πάνε μέχρι τη βρύση, δίχως όμως να μπορέσουν να……πιούν νερό», εκτός κι αν σύντομα επανέλθει στην επικαιρότητα το θέμα της λήψης μέτρων…….
2.Αποσυμφόρηση και Μέτρα Αναστροφής της δυσμενούς κατάστασης στην οποία (αναίτια και δίχως δική μας ευθύνη) περιήλθαμε «πάνε πακέτο», είναι αλληλοσυμπληρούμενες κι ως έννοιες κι ως εφαρμόσιμες πρακτικές. Η μια δίχως την άλλη ελάχιστα και προσωρινά μπορούν να «λειτουργήσουν» και να ……..ανακουφίσουν.
3.Θεωρούμε σκόπιμο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια των Εκπροσώπων μας, στη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, πέραν της ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ κι (ενδεχόμενα) της απομάκρυνσης των Hot Spots απ’ τα ακριτικά νησιά – εθνικά και κοινοτικά σύνορα – όπου σύμφωνα με τα ισχύοντα, μόνο ταυτοποίηση και καταγραφή με προσωρινή / ολιγοήμερη παραμονή σ’ αυτά προβλέπεται κι ΟΧΙ Αλληλεγγύη εκ του μακρόθεν…..να αναφερθούν και στα παρακάτω ή σε ορισμένα απ’ αυτά, πάντα σύμφωνα με την εκτίμησή τους, για την ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ των συνεπειών του Προσφυγικού, στα «προσφυγόπληκτα» ακριτικά (όχι ιδιαίτερα «ανεπτυγμένα») νησιά :
3.1.Επιστροφή των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015. Στην αντίθετη περίπτωση οι ολικές απώλειες των Δημοσίων κι Ασφαλιστικών Ταμείων θα ‘ναι πολλαπλάσιες των εισροών τους. ΄Αλλωστε ο συνολικός ετήσιος ΦΠΑ, Φυσικών και Νομικών Προσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπολείπεται του 0,3 – 0,5% του συνολικού Χώρας!!!
3.2.Χρηματοδότηση της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της εικόνας μας (ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, έντυπα κι ηλεκτρονικά του Εξωτερικού) για αναστροφή του σημερινού κλίματος και ψυχολογίας.
4.Αύξηση αεροπορικών πτήσεων, Τακτικών, Έκτακτων (CHARTERS), Χαμηλού Ναύλου (LOW COST CARRIERS), που μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε ν’ αποκτήσουμε,μ’ «έξυπνα κίνητρα», ΑΝΑΛΟΓΑ των προσφερόμενων υπηρεσιών και του ύψους των ναύλων τους.
5.Επανασύνδεση της Ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνης – Θεσσαλονίκης – Μυτιλήνης, σε ετήσια βάση.
6.Παράταση ισχύος του Πιλοτικού Προγράμματος θεώρησης VISA επισκεπτών Τρίτων Χωρών από Τουρκία τουλάχιστον, μέχρι 31.12.2016, συμπεριλαμβανομένων και των εορτών του Νέου ΄Ετους / Ιαν. 2017, αντισταθμίζοντας σ’ ένα βαθμό τις εξ Ανατολών απώλειές μας, λόγω καθυστερημένης έναρξής του φέτος (ξεκίνησε μέσα Ιουνίου, αντί αρχές Απριλίου).
7.Άρση του περιοριστικού όρου των 80 χλμ (απόστασης μεταξύ κατοικίας του δικαιούχου Κοινωνικού Τουρισμού και του καταλύματος) στα σχετικά προγράμματα.’
8.Μείωση του συνόλου των Τιμολογίων Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τραπεζών, Ναύλων, Συγγενικών Δικαιωμάτων, Χαρατσιών, Προστίμων, υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων, πλαφοναρισμένων αμοιβών κ.ά. ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ τους με τη φέρουσα πλουτοδοτική και φοροδοτική ικανότητα των Φυσικών και Νομικών Προσώπων.
9.Αποζημίωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μη προσληφθέντων φέτος εργαζομένων τους και του συνόλου των επαγγελματιών του Τουρισμού, καθώς και των κατοίκων του νησιού, ανάλογων των αποδεδειγμένων απωλειών εισοδημάτων, τζίρων, Απασχόλησης φέτος σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους 2015 και 2014.
10.Αυξημένα κίνητρα Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών / Προγραμμάτων, δίχως ρήτρες τζίρων, Απασχόλησης κλπ, με παράλληλη ενίσχυση της χρηματοδότησης και με άνοιγμα των κανουλών των Τραπεζών.
11.Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα καταλύματα και της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης από 1.1.2018.
12.Συνεχή κι αμφίδρομη στενότερη συνεργασία, σ’ όλους τους τομείς, μεταξύ Δημοσίου, Αυτοδιοικητικού (και των δυο βαθμίδων του) κι Ιδιωτικού Τομέα και στα πλαίσια του Ν4179 (ΦΕΚ Α΄175/2013), ενισχύοντάς τους (Περιφέρεια και Δήμους) με πόρους, μέσα, στελέχωση, know how κλπ και συγχρόνως αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το ρόλο και λόγο τους, καθώς και τις συλλογικές / συμμετοχικές διαδικασίες, το Follow up, το δημόσιο απολογισμό κλπ.