Οικονομία

Ο Σταθάκης υπερασπίστηκε τη CETA στη Βουλή

Για τα ''οφέλη'' της συμφωνίας μίλησε ο υπουργός, παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα μια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μετάλλαξη, μετά από την υπεράσπιση της CETA (Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά) από τον Γιώργο Σταθάκη, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλαγαν και διαδήλωναν κατά της συμφωνίας.

Παρουσιάζοντας την CETA στην ειδική επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έκανε λόγο για συμφωνία που θα έχει μεικτό χαρακτήρα για την πλήρη εφαρμογή της.

Παράλληλα διευκρίνισε, ότι απαιτείται επικύρωσή της, τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και από τους 28 της ΕΕ, ενώ νωρίτερα, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, προκειμένου να υπογράψουν δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία θα αποσαφηνίζει ρητά, σειρά θεμάτων.

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, θα είναι και η δέσμευση για το ποιος θεωρείται επενδυτής, που θα ξεκαθαρίζεται ότι μόνο επιχειρήσεις με έδρα τον Καναδά ή την ΕΕ θα θεωρούνται επενδυτές.

Τόνισε ακόμα, ότι ρητή αποσαφήνιση θα υπάρξει και για το νομικό πλαίσιο που αφορά δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών.

Ταυτόχρονα, στην εγκύκλιο θα αναφέρεται η δέσμευση Καναδά και ΕΕ για πλήρη τήρηση των ύψιστων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Απαντώντας στο επίμαχο θέμα της φέτας, που έθεσαν βουλευτές, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, ότι στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα, υπήρξε θετική εξέλιξη και ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον Καναδά είναι φιλική προς την Ελλάδα.

Όπως είπε, ο Καναδάς δεσμεύτηκε ότι στην παραγωγή της εγχώριας φέτας θα αναγράφεται στο εξής «feta made in Canada» μόνο στην περίπτωση που η παρασκευή της γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα αναγράφεται «style feta».

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει ήδη υποβάλει αίτημα αναστολής των διαπραγματεύσεων.