Οικονομία

Λιου: Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για το χρέος

Σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

Αυστηρές συστάσεις απηύθυνε σε Ελλάδα και ΕΕ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, όσον αφορά το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις. 

 Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή, με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι κ. Λιού και Τσακαλώτος συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, δεδομένου ότι οι υπουργοί συναντήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα. 

Ο κ. Λιού υπογράμμισε τη σημασία να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και να ολοκληρώσει την επόμενη σειρά των στόχων-ορόσημων που οφείλει τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει με τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντική, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ, ειδικά για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε τον Μάιο. 

Ο κ. Λιού τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Επίσης ενθάρρυνε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση πρακτικών λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτό το φθινόπωρο.

Ο κ. Λιού τόνισε ότι η ταχεία πρόοδος στις φιλο-επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών – θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα θετικό κύκλο που ενισχύει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.