Του Αλέξανδρου Βέλμαχου
Η είδηση για τη διακομιδή του υποψήφιου αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος UKIP στο νοσοκομείο, μετά από γροθιά που δέχτηκε από τον εσωκομματικό του αντίπαλο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Και μπορεί η γροθιά στον Γούλφ να φέρνει μέχρι και μειδιάματα, ωστόσο η επιρροή που έχει ο λόγος των λαϊκιστών του UKIP στη Βρετανία μόνο γέλια δεν φέρνει. Το δημοψήφισμα του καλοκαιριού, που οδήγησε στο Brexit και στην επερχόμενη αποχώρηση της Βρετάνιας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η αφορμή που έψαχνε το συντηρητικό κυβερνών κόμμα των Τόρις για να γυρίσει την ατζέντα της πολιτικής στην ομφαλοσκόπηση.
Η νέα πρωθυπουργός, Τερέσα Μέι ήδη έχει σηκώσει ψηλά τα θέματα της εθνικής ασφάλειας και την άποψη πως «η Βρετανία πρέπει πάνω απ όλα να κοιτάει τους πολίτες της και μετά τις σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της», όπως είχε πει η ίδια σε δήλωση της το περασμένο καλοκαίρι.
Η εντεινόμενη ξενοφοβία, που συντελείται τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη Βρετανία.
Η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβε στη διάρκεια του συνεδρίου των Τόρις πως είναι αναγκαίο “να εντείνουμε την ασφάλεια στα σύνορα μας και να κάνουμε πιο αυστηρό το πλαίσιο αυτών, που περνούν στο εσωτερικό της Βρετανίας”.
Ήταν τόση η αρνητική εντύπωση που προκάλεσε η ομιλία της Μέι, που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τα λεγόμενα ως “υποκινούμενα για ξενοφοβία”, όπως ανέφερε ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ακόμα, σε μια κοινή τους δήλωση, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και το κόμμα των Πράσινων, τόνισαν πως οι δηλώσεις της Μέι ‘”αποτελούν την πιο τοξική ρητορική που έχουμε δει για το μεταναστευτικό από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση”.
Η υπουργός Εσωτερικών
Παράλληλα, οι δηλώσεις της Άμπερ Ρουντ, υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης, συνεχίζουν και προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η 53χρονη πολιτικός είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις επιχειρήσεις, που δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες, για να προσλάβουν Βρετανούς, πριν αρχίσουν να απασχολούν αλλοδαπούς εργαζομένους.
Η ίδια επέμεινε στην άποψη της, λέγοντας πως “δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε για την μετανάστευση. Οι πολίτες θέλουν να μιλήσουν για τη μετανάστευση και πρέπει να ανοίξει ο διάλογος γι αυτό το θέμα”.
Σύμφωνα με τα δεδομένα για την απασχόληση στη Βρετανία, εργασία έχει το 71,8% των αλλοδαπών που ζει στη χώρα, μικρότερο από το 74,7% των Βρετανών. Ενώ το ποσοστό των αλλοδαπών εργαζομένων παρουσίασε πτώση μέχρι από το Μάρτιο του 2004, για να συνεχίσει να ανακάμπτει πάλι από το Μάρτιο του 2013.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των Τόρις, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι άδειες παραμονής στη Βρετανία για σχεδόν 3 εκατ. αλλοδαπούς . Όπως ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής, Ιάν Νταντ, κάνοντας το ρεζουμέ των τελευταίων εξελίξεων στη Βρετανία, “η Μέι εισέρχεται σε μια πολιτική αυταρχικότητας, που παρόμοια της δεν έχουμε από την εποχή της Θάτσερ. Και ακόμα πιο πίσω”.
“Ζούμε”, συνέχισε ο Νταντ, “σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας. Το UKIP εμφανίζεται διαλυμένο. Στην πραγματικότητα, αυτό κινεί την πολιτική ατζἐντα”, τονίζοντας την στροφή των Τόρις προς την ακροδεξιά.