Οικονομία

Ζητούνται τα διαθέσιμα των Ταμείων: “Μνήμες” από τα “Ιουλιανά” του 2015

Κινήσεις ανάλογες της εποχής Βαρουφάκη, για να πληρωθούν οι συντάξεις. Την ίδια ώρα, το ένα μετά το άλλο Ταμείο προσφεύγει για χρηματοδότηση στο ΑΚΑΓΕ. Στο Μαξίμου πάντως διαμηνύουν ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη.

Μνήμες από τα “Ιουλιανά του 2015” επαναφέρει το φετινό Οκτώβριο η … “επιδρομή”, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στα ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να μεταφερθούν τα διαθέσιμα αποθεματικά τους στους λογαριασμούς της ΤτΕ, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις των προσεχών μηνών.

Το γεγονός είναι από μόνο του ανησυχητικό, την ώρα που στο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη και πως τα λεφτα θα έχουν εκταμιευθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, πεποίθηση, την οποία δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι σημειωτέον βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα με το ΔΝΤ για το χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ, στην οποία θα κριθεί η μεταφορά ή μη των αποθεματικών του Ταμείου στην ΤτΕ. Επισημαίνεται ότι το ΙΚΑ είχε μεταφέρει στο πρώτο εξάμηνο του 2015 215 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα, από όπου το δημόσιο μπορεί να δανειστεί βραχυπρόθεσμα, για να καλύψει τις γενικότερες χρηματοδοτικές ανάγκες του, μαζί και την ενίσχυση ελλειμματικών ταμείων -όπως ο ΟΑΕΕ- αλλά και την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων.

Υπενθυμίζεται δε ότι το ΙΚΑ είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα 150 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Το έλλειμμα στο ΙΚΑ έχει εκτοξευθεί στα 2,099 δισ. ευρώ φέτος, από 950 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της κάμψης των εσόδων.

Την ίδια ώρα, τα Ταμεία βρίσκουν καταφύγιο στο ΑΚΑΓΕ, ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση. Χθες, ο ΟΑΕΕ ζήτησε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον “κουμπαρά” του ΑΚΑΓΕ, για να καταβάλλει συντάξεις του Νοεμβρίου, ενώ πριν από δύ εβδομάδες είχε ζητήσει άλλα150 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Οκτωβρίου.

Επίσης, την περασμένη Τρίτη ο ΟΑΕΔ μετέφερε άλλα 30 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε μεταφέρει άλλα 116 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ενάμιση χρόνο το Ταμείο έχει μεταφέρει 580 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, εκ των οποίων μόλις τα 50 εκατ. ευρώ έχει λάβει πίσω για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του.