Οικονομία

Σταυρόλεξο για δυνατούς… λύτες η έκθεση του ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,7% το 2017 με σκληρή λιτότητα και χωρίς επενδύσεις!

Κρίσιμη Σύνοδος του ΔΝΤ, με την Ελλάδα στο επίκεντρο και με το "βλέμμα" στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου για ανάπτυξη 2,8% το 2017, ενώ διαμήνυε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. "Κλειδί" η στάση των Ευρωπαίων για το χρέος, αμφίβολη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Του Αλέξη Ρωμανού

Μπορεί το ΔΝΤ να εμφανίζεται «βασιλικότερο του βασιλέως», προβλέποντας ανάπτυξη 2,8% το 2017, πάνω και από την κυβερνητική πρόβλεψη για 2,7%, όμως κανείς… σώφρων αναλυτής δεν μπορεί να προβλέψει τέτοια νούμερα, εν μέσω σκληρής λιτότητας. Τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης με τέτοια λιτότητα και χωρίς ισχυρές επενδύσεις, δύσκολα θα έρθει.

Το πώς οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ βλέπουν ανάπτυξη 2,8%, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί πιστά το μνημόνιο, που έχει ως βασικό πυλώνα την σκληρή δημοσιονομική πολιτική, θα πρέπει να μας το εξηγήσουν.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο, καθώς μετά από 7 χρόνια ύφεσης, προβλέπεται ανάπτυξη και μάλιστα σε ποσοστό 2,7%, από ύφεση 0,3% φέτος.

Θέτει, όμως, έξι προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβαση σε ανάπτυξη το 2017:

1. Αντιμετώπιση κόκκινων δανείων,2. Δομικές μεταρρυθμίσεις, αφού «η εσωτερική υποτίμηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια συνεισφοράς»,3. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων,4. Σταδιακή εφαρμογή μέτρων αναδιάρθρωσης χρέους,5. Παγίωση βελτίωσης δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης»6. Ενίσχυση των χαμηλότερων, εισοδηματικά, στρωμάτων, όπως σχεδιάζεται το 2017, με το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αλλά και η επιβολή νέων φορο-μέτρων 2,51 δισ. ευρώ το 2017 στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ, κάθε άλλο παρά την ανάπτυξη της οικονομίας συμβάλλουν.

Ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, σημειώνει ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% το 2017 είναι εξαιρετικά αισιόδοξη, ειδικά σε ένα περιβάλλον μεγάλης και πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης και περαιτέρω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Μπορεί η κυβέρνηση – σύμφωνα με τον νέο της προϋπολογισμό – να αναμένει ανάκαμψη για το 2017, μετά από επτά χρόνια ύφεσης, αλλά η συνεχιζόμενη λιτότητα και η πιστωτική στενότητα θα αποτελέσουν τροχοπέδη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω μάλιστα της αβεβαιότητας για το χρέος της Ελλάδας.

Αισιόδοξη χαρακτηρίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017 που προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση που κατάρτισαν οι τεχνοκράτες του Συμβουλίου και η οποία συνόδευσε τον προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο, η εκτίμηση για επιτάχυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,7% προϋποθέτει τα εξής:

-Πολιτική σταθερότητα-Σταδιακή άρση των capital controls-Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία

Γερμανικά think tanks προβλέπουν στην εξαμηνιαία έκθεση την οποία δημοσίευσαν προσφάτως ανάπτυξη μόλις 0,70% το 2017 για την Ελλάδα ενώ το ελληνικό ΥΠΟΙΚ προβλέπει ανάπτυξη 2,7%. Για το 2018 προβλέπουν ανάπτυξη 1,8%, ενώ το ελληνικό ΥΠΟΙΚ 3,10%!

Ο νέος γύρος λιτότητας που επιβλήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς, καθώς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα αποτυπωθούν τα επόμενα τρίμηνα.

Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο του έτους, που αποτελεί την ταχύτερη τριμηνιαία αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2014, σαφώς βελτιωμένο από το -0,1% στο α’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τη Citi να σχολιάζει ότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο, από -1,2% το α’ τρίμηνο και -0,2% το 2015.