Πολιτική

Ξυπνήστε, κ. Φέσσα, κ. Μίχαλε, κ. Κορκίδη

Οι επιχειρηματίες οφείλουν επιτέλους να ξυπνήσουν! Πρέπει να αλλάξουν γραμμή οι κκ. Φέσσας, Μίχαλος και Κροκίδης. Η αγορά και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο...,, σχολιάζει στο www.pagenews.gr ο Γιάννης Τασσιόπουλος.

Η αγορά κάθε μέρα κατρακυλάει όλο και πιο κάτω…. Δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας και οι επιχειρηματίες, χωρίς καμιά προστασία, να είναι υπόλογοι στο νόμο, ως κοινοί εγκληματίες! Όλα αυτά γίνονται, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει συνέπεια την πτώση του τζίρου, αλλά και της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται από την παρούσα κυβέρνηση, όπως και από την προηγούμενη. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις, που κατεβάζουν ρολά κάθε μέρα από έλλειψη ρευστότητας, την οποία προκαλεί η μη έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ, η ανυπαρξία του τραπεζικού συστήματος, οι καταστροφικές αποφάσεις της πολιτείας, όπως π.χ στο χώρο της Υγείας το περιβόητο rebate και clowback, που από το 2013 έχει επιβληθεί σε ποσοστό άνω του 40% στους παρόχους, λόγω του “κουτσουρεμένου” προϋπολογισμού του ΕΟΠΥY.  

Το… δράμα που ζουν οι μικροεπιχειρήσεις, με τη δήμευση των περιουσίων τους, οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες το δέχονται με στωικότητα, σχεδόν αδιαμαρτύρητα. Δηλώνουν οργή και αγανάκτηση στις παρέες τους και από εκεί και πέρα σκύβουν το κεφάλι, περιμένοντας, πότε θα τους το κόψουν. Δίνουν την εικόνα ότι είναι στη γραμμή «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Αναρωτιέμαι, τί άλλο πρέπει να πάθουν, για να ξυπνήσουν επιτέλους οι εργοδότες; Τί άλλο πρέπει να τους κάνουν, για να βγουν στο δρόμο και να μην αφήσουν τίποτε όρθιο; Εδώ έχουν βγει στο δρόμο και τα έκαναν « γης μαδιάμ» ακόμα και οι προκλητικότεροι εκπρόσωποι των συντεχνιών, που έχασαν προνόμια, τα οποία τους πλήρωναν κάποιοι άλλοι για πολλά- πολλά χρόνια! Έπιναν δηλαδή στην υγεία του κορόιδου! Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, κάθονται με σταυρωμένα χέρια, δίνοντας ατομικά ο καθένας μάχη με τη δύσκολη καθημερινότητα, προσπαθώντας να αποφύγουν το λουκέτο. 

Γράφω αυτές τις σκέψεις στο www.pagenews.gr, μετά από μια κουβέντα που είχα με έναν φίλο επιχειρηματία, με πορεία τριάντα χρόνων στην αγορά, με μεγάλη δραστηριότητα, ο οποίος είναι στα πρόθυρα της χρεoκοπίας, γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν του πληρώνει αυτά, που του χρωστάει. Κάνοντας αυτοκριτική, ο φίλος αυτός μου είπε: «Τελικά οι επιχειρηματίες είναι μαλάκες! Αν είχαμε μυαλό, αν είχαμε αντιδράσει συλλογικά, αν είχαμε ηγεσία να μας συντονίσει, δεν θα μπορούσαν να μας κάνουν, όσα μας κάνουν καθημερινά».

Διαφωνώντας με το «μαλάκες», για ευνόητους λόγους, δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με τη θέση του φίλου μου. Οι επιχειρηματίες οφείλουν επιτέλους να ξυπνήσουν! Δεν το οφείλουν μόνον στους ίδιους και στις οικογένειες τους. Έχουν ευθύνη και χρέος στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που δουλεύουν στις επιχειρήσεις τους. Κυρίως, οφείλουν να ξυπνήσουν οι ηγέτες τους. Πρέπει να αλλάξουν γραμμή, κυρίως ο κ.Φέσσας, ο κ. Μίχαλος, ο κ. Κροκίδης και οι υπόλοιποι. Φτάνουν πια τα υπομνήματα στους υπουργούς, που τα πετάνε στο «καλάθι των αχρήστων»! Φτάνουν πια οι ατέλειωτες συζητήσεις! Η αγορά και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο… Χρειάζονται εδώ και τώρα λύσεις όχι μόνον για να σωθούν οι ίδιοι, αλλά και για να σωθεί η χώρα!