Πολιτική

Νέος “πονοκέφαλος” για το Μαξίμου: Επανακινούν ζήτημα Τσαμουριάς οι Αλβανοί

Κι άλλο "μέτωπο" για την κυβέρνηση, με την Αλβανία να θέτει θέμα "εκκρεμοτήτων". Πάνε κι έρχονται τα non papers για το Τσάμικο. Δεν το διαπραγματευόμαστε, λέει ο Κοτζιάς. Ποιά η θέση της Κομισιόν.

Σε… “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση εξελίσσεται το υποτιθέμενο ζήτημα της Τσαμουριάς, την ώρα που η Αλβανία ανοίγει κεφάλαιο σε “εκκρεμότητες ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα”. 

Αυτό, ενώ στο Μαξίμου τα προβλήματα φτάνουν σε μορφή χιονοστιβάδας, με τον πρωθυπουργό να θέτει, ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προσφυγικού εν μέσω τελεσιγράφων από Τουρκία και συγκρούσεων με το Βερολίνο. 

Από την πλευρά της η αλβανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι έχει θέσει και επίσημα το θέμα των Τσάμηδων. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν αποδέχεται τη φράση “εκκρεμή ζητήματα” και δηλώνει κατηγορηματικά πως το τσάμικο είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν στις δηλώσεις του ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος αναφέρθηκε στα επί σειρά non papers, τα οποία αντάλλαξε το υπουργείο του με την ελληνική κυβέρνηση για το επίμαχο ζήτημα της Τσαμουριάς.

“Όσο είμαστε σε συνομιλίες, δεν θα μιλήσω αναλυτικά σχετικά με τους τρόπους για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων. Αλλά υπάρχει ένα γεγονός που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά μας. Πρώτον, αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει σχέδιο να θέσει επισήμως το θέμα των Τσάμηδων. Δεύτερον, υπάρχει ένα ψήφισμα του αλβανικού κοινοβουλίου, το θέμα Τσαμουριάς είναι στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα ως αποτέλεσμα της επιβολής του ψηφίσματος του Αλβανικού κοινοβουλίου”, δήλωσε ο Μπουσάτι σε συνέντευξή του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Report TV.

«Τρίτο» συνέχισε ο ίδιος «είναι το γεγονός ότι ο συνασπισμός έχει επεκταθεί όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και πολιτικά, με το κόμμα PDIU (σσ. κόμμα Τσάμηδων). Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την αλβανική διπλωματία να οφείλει να υποβάλει έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος στο τραπέζι της ελληνικής πλευράς. Πρόκειται για θέμα θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν είναι απλά ένα θέμα περιουσιών, δεν πρόκειται για εκδίκηση εναντίον της Ελλάδας. Είναι ένα θέμα που αξίζει μια πολιτική προσέγγιση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αποκάλυψε ότι μεταξύ Τιράνων και Αθήνας έχουν ανταλλαγεί non papers, στα οποία η κάθε πλευρά έχει συμπεριλάβει όλα τα θέματα που θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν διμερώς καθώς η επίλυσή τους εκκρεμεί και σημείωσε ότι τουλάχιστον η αλβανική πλευρά έχει αποστείλει τις δικές της θέσεις, όπως αυτές περιλαμβάνονται στα non papers, στην υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. 

«Τα non papers έχουν κάνει γύρους διαβουλεύσεων και με άλλους βασικούς εταίρους. Όσον μας αφορά, στην Μογκερίνι και τον Χαν επειδή η ΕΕ είναι σημαντική για εμάς. Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις θέσεις που εκφράζουμε στο non paper. Έχω επίσης πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει non paper στον Επιτρόπο για θέματα Διεύρυνσης. Μέχρι εδώ μπορώ να πω ότι το παιχνίδι ήταν καθαρό» επισήμανε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών στην ίδια συνέντευξή του στο Report TV.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ρ/σ του Alpha, δήλωσε ότι «η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το τσάμικο»] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία. Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο […] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο