Η κανέλα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά κάθε νοικοκυράς στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική της.
Ωστόσο, Αυστραλοί ερευνητές, μετά από πειράματα σε χοίρους, κατάφεραν να αποδείξουν ότι η κανέλα είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και μάλιστα, μειώνει την θερμοκρασία του σώματός μας κατά δύο βαθμούς!
Ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή Κούρος Κάλανταρ-Ζάντεχ, εξηγούν ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έκαναν σε χοίρους δείχνουν ότι η κανέλα διατηρεί την ακεραιότητα των τοιχωμάτων του στομάχου.
“Όταν οι χοίροι, που βρίσκονταν σε θερμοκρασία δωματίου, κλήθηκαν να καταναλώσουν τροφή, το διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι τους αυξήθηκε. Όμως, όταν προσθέσαμε στο φαγητό τους κανέλα, τότε το διοξείδιο του άνθρακα μειώθηκε δια της μείωση της έκκρισης των γαστρικών οξέων και της πεψίνης από τα τοιχώματα του στομάχου, κάτι που με τη σειρά του δρόσισε το στομάχι των πειραματόζωων κατά την φάση της πέψης. Όταν οι χοίροι ζεσταίνονται, αναπνέουν γρήγορα και κοφτά, οπότε και αυξάνεται η απώλεια διοξειδίου του άνθρακα. Με την κανέλα, μειώνεται περαιτέρω το διοξείδιο του άνθρακα συντελώντας σε περαιτέρω βελτίωση της υγείας των χοίρων”, δηλώνουν οι επιστήμονες.
Και ο δρ Τζιαν Ζεν Ου, που συμμετείχε στη μελέτη, συμπληρώνει ότι «η κανέλα μειώνει τη θερμοκρασία στο στομάχι κατά 2 βαθμούς Κελσίου και έτσι εξηγείται γιατί είναι δημοφιλής σε περιοχές του πλανήτη με υψηλές θερμοκρασίες, αφού κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και τους δίνει μια αίσθηση δροσιάς».
Η σχετική μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας του αυστραλιανού πανεπιστημίου, που εστιάζει στην υγεία του στομάχου με επίκεντρο τα αέρια του, τα οποία είναι υποπροϊόντα της πέψης και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την λειτουργία και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.