Του Αλέξη Ρωμανού
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους παίρνουν αρνητικά μηνύματα από τη Γερμανία.
Την περασμένη εβδομάδα ο Σόιμπλε δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους», ενώ γερμανικές πηγές επέμειναν ότι το χρέος θα συζητηθεί το 2018 και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόιζει μέχρι τότε πιστά το πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ απάντησε, διαρρέοντας μέσω Bloomberg και ευρωπαϊκών πηγών ότι το Ταμείο «είναι πιθανό να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, η αίσθηση που αποκόμισαν συνομιλητές του Π.Τόμσεν την περασμένη βδομάδα σε συζητήσεις μαζί του είναι ότι στο ΔΝΤ παραμένουν αποστασιοποιημένοι με τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και δίνουν ελάχιστες πιθανότητες το ΔΝΤ να επιστρέψει στην χρηματοδότηση – παρά την επιμονή Γερμανίας, Ολλανδίας- κάτι που βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2016.
Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, δύο επιλογές υπάρχουν στον ορίζοντα: Ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη.
Όταν η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ψήφισε για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση. Ακόμα, όμως, δεν είναι διασφαλισμένη και τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές των κομμάτων CDU και CSU εξέφρασαν την οργή τους, καθώς θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.
Το ΔΝΤ πιέζει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεταφέροντας πίεση στην κυβέρνηση Μέρκελ. Καθώς όμως ο κυβερνητικός σχηματισμός έχει μπροστά του τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 και τα εκλογικά ποσοστά του φθίνουν, δεν έχει περιθώρια για γενναιόδωρες αποφάσεις υπέρ της χώρας μας. Το ΔΝΤ δείχνει να μη βιάζεται να αποφασίσει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση πρώτα στο Βερολίνο, που θα λάβει τις αποφάσεις της για την τύχη του ελληνικού χρέους.
Αν η αβεβαιότητα περί της συμμετοχής του ΔΝΤ παραταθεί και πέραν του 2016 και οι ξένοι επενδυτές περιμένουν ως τον Σεπτέμβριο του 2017 για να πάρουν τις αποφάσεις τους, θα έχει χαθεί η χρονιά, στο θέμα των επενδύσεων.
Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η Γερμανία αλλά και οι άλλες χώρες της Ε.Ε πόσο εύκολο είναι να περάσουν εύκολα από τα κοινοβούλιά τους την εκταμίευση των επόμενων δόσεων;Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρζώνης τον Μάιο είχε προτάξει την ανάγκη για να συμμετέχει «πάση θυσία» στο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Υποσχέσεις από το 2012
Από το 2012 οι εταίροι μας εμπαίζουν σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας την έντονη αντίδραση του ΔΝΤ.
Όπως έχει γραφεί στον διεθνή τύπο, δεν ήταν λίγες οι φορές του οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πρότρεψαν ελληνικές κυβερνήσεις να τινάξουν τη διαπραγμάτευση στον αέρα με στόχο να πιέσουν τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους.
Ότι και λάθη να καταλογίσει κανείς στο ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να παραδεχθεί ότι ήταν εξ αρχής σταθερό ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο, ακόμη και εάν η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου εφάρμοζε κατά γράμμα το βαρύ πρόγραμμα λιτότητας.
Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δέχθηκαν ασφυκτική πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν αποφασίσει ότι δεν θα προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση του χρέους. Σημειώνουμε ότι με τη θέση αυτή ταυτίστηκε και η τότε ελληνική κυβέρνηση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, η οποία δεν ζήτησε -ως όφειλε κατά πολλούς- την αναδιάρθρωση του χρέους».
Το ΔΝΤ του οποίου ηγείτο ο ευρωπαίος Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος είχε ως πρώτη προτεραιότητας την διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών και όχι την πραγματική βοήθεια προς την Ελλάδα, αποφάσισε επιλέγοντας αδιαφανείς διαδικασίες να τροποποιήσει το δεύτερο από τα τέσσερα κριτήρια που προέβλεπαν τη δυνατότητα παροχής ειδικής χρηματοδότησης.
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, επρόκειτο περί μίας απάτης για να παραβιαστεί το Καταστατικό και να δοθούν τα δανεικά στην Ελλάδα. Στην επίμαχη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου που φαίνεται να «μαγείρεψε» την απάτη, εκτελώντας βεβαίως εντολές.
Ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σιώπησε φοβούμενος τους Γερμανούς της κ. Μέρκελ και τους Γάλλους του κ. Σαρκοζί.