Οικονομία

(upd)Ο Τσακαλώτος εντείνει το πρέσινγκ για το χρέος με “σύμμαχο” το ΔΝΤ

Θέτει υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ ο υπουργός Οικονομικών. Ζητεί πολιτική απόφαση για το χρέος. Πετά το μπαλάκι στους εταίρους για την κωλυσιεργία στις επενδύσεις.

(upd)Εντείνεται το πρέσινγκ της Αθήνας προς τους Ευρωπαίους για λήψη πολιτικής απόφασης όσον αφορά στο “καυτό” ζήτημα του χρέους, με “σύμμαχο” το ΔΝΤ, το οποίο στην αυριανή Σύνοδο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως εάν οι εταίροι δεν δεσμευτούν για ελάφρυνση, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές στην επιτροπή για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών πέταξε το μπαλάκι στην… Ευρώπη για την έλλειψη επενδύσεων, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους υποστηρίζουν ότι η Αριστερά εχθρεύεται τις επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι Ευρωπαίοι θα έχουν την πολιτική ευθύνη, εάν καθυστερήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, διότι δεν θα έχουν δημιουργήσει ένα καθαρό δρόμο για τους επενδυτές. 

“Ενα ερώτημα είναι, εάν είναι βιώσιμο το χρέος. Εμείς ζητάμε ένα καθαρό διάδρομο, ώστε οι επενδυτές να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι άνετη, άρα μπορούν να επενδύσουν. Είναι σημαντικό για μας να καταλάβουν οι αγορές ότι υπάρχει ο καθαρός διάδρομος . Αν δεν λάβουν στην Ευρώπη την πολιτική απόφαση για το χρέος και κλωτσήσουν τον τενεκέ και την πάνε δυο χρόνια πιο κάτω, τότε θα καθυστερήσουν και οι επενδυτές κατά δυο χρόνια. Το χειρότερο θα είναι να πάνε το χρέος πιο κάτω. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι το χειρότερο και για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Το καλό αποτέλεσμα για μένα θα είναι ο καθαρός διάδρομος και πιστεύω ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα έχουμε αυτή την απόφαση”, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο, πρέπει να δοθεί στο ερώτημα, που έκανε ο κ. Τσακαλώτος, για το αν η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλα χρέη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση αφενός την ενιαία νομισματική πολιτική και αφήνοντας αιχμές αφετέρου για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. “Η Ευρωζώνη είναι συμβατή με τόσα μεγάλα χρέη; Αυτό είναι μιας δεύτερης τάξεως ερώτηση, αλλά πολύ σημαντική. Με τόσο μεγάλα διαφορετικά χρέη ανά χώρα δεν έχουμε ενιαία νομισματική πολιτική. Όσον αφορά το δεύτερο αυτό ερώτημα, είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια για αυτή τη συζήτηση. Αλλά μόνο οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα θα δώσουν οριστική ή όχι λύση στο χρέος”, υποστήριξε.

Απευθυνόμενος δε στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι “οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη και πώς μπορεί να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει, δεν έχουν ακουστεί ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση”.

“Καρφώνει” το Στουρνάρα για παράλογες δηλώσεις

Στο μεταξύ, ο κ. Τσακαλώτος “κάρφωσε” τον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την δήλωση του διοικητή της ΤτΕ ότι” η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στην ελληνική οικονομία πάνω από 86 δισ.”

“Με το Γιάννη Στουρνάρα μαλώνουμε ακόμη από τα φοιτητικά μας χρόνια. Του έχω πει δεν στέκουν αυτά που λες για τα 86 δισ. Περιμένω τις αποδείξεις για αυτά που λες”, είπε.