Άποψη

Η χαμένη ευκαιρία του Πέδρο και οι “σύντροφοί” του στην Αθήνα

Οι πολίτες στην κρίση θέλουν λύση από τα κόμματα, που στηρίζουν. Ούτε τυφλή υποταγή στον πρώτο ούτε τυφλή απόρριψη, σχολιάζει στο www.pagenews.gr η Φώφη Γιωτάκη.

Στην Ισπανία ο Ραχόι, παρότι πρώτος και ισχυρός, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συνεργασία με τον Σάντσεθ και έτσι βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτης κάλπης μέχρι τον Δεκέμβρη.

Ο Σάντσεθ παραιτήθηκε, μόλις προχθές από την ηγεσία των σοσιαλιστών, αφού απέτρεψε αφενός τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Ραχόι και αφετέρου καθώς δεν μπόρεσε να πείσει τα στελέχη του κόμματός του ότι η στάση του είναι η ενδεδειγμένη στην δύσκολη συγκυρία.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Σάντσεθ δήλωνε έτοιμος να αναμετρηθεί με τον Μαριάνο Ραχόι στις γενικές εκλογές του 2015 κι ότι «έφτασε η ώρα να επιστρέψουν οι Σοσιαλιστές στην εξουσία». Μετά την δεύτερη κάλπη όμως και το γεγονός ότι προσπέρασε σε ποσοστό τους Ποδέμος, ο Ισπανός αρχηγός του σοσιαλιστικού εργατικού κόμματος επέλεξε να μηδενίσει το κοντέρ, εκτιμώντας ότι η όποια σύμπραξη με το κόμμα του συντηρητικού Ραχόι θα “κατεδαφίσει” την εκλογική επιτυχία του. 

Μόνο που οι Ισπανοί πολίτες ψήφισαν το κόμμα του για λύσεις και όχι για δεύτερες σκέψεις. Προφανώς και η σκληρή πραγματικότητα στον ευρωπαίκό Νότο δεν αντιμετωπίζεται με αναλύσεις του ποδαριού. Ωστόσο στην πολιτική, είναι γνωστό ότι αν δεν κάνεις το κατάλληλο βήμα την κατάλληλη ώρα, τότε οδηγείς μόνος σου το παιχνίδι στο σημείο μηδέν. 

Και για τον Πέδρο “η χαμένη ευκαιρία”, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των “δεξιόστροφων” συντρόφων του, που εν πολλοίς τον ανάγκασαν σε παραίτηση, προκειμένου να γυρίσουν το τιμόνι υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης, αντί μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης. 

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι Ισπανοί, όπως και οι Έλληνες αναρωτιούνται κάθε φορά για την κουλτούρα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων στον τόπο τους. Πέρσι τέτοιο καιρό, μετά την καλοκαιρινή τρικυμία και τα απόνερα του δημοψηφίσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, όχι όμως την αυτοδυναμία. Κάποιοι έλεγαν τότε ότι αν και επιχειρήθηκε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους εδώ εκπροσώπους της σοσιαλδημοκρατίας, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκαν έτοιμοι να δώσουν τα χέρια. Ο καθένας ακολούθησε την πορεία του και (από τότε) αναζητεί στις όμορες δεξαμενές την διεύρυνσή του. 

Το αποτέλεσμα; ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες συνέχισαν την κυβερνητική τους πορεία, ανανεώνοντας το σύμφωνο συμβίωσης και το ΠΑΣΟΚ δια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πασχίζει για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς…

Ρωτούν την άποψη των ψηφοφόρων έκτοτε μέσα από τα γκάλοπ; Αν ναι, τότε συνεχίζουν να αποδέχονται μια “συνταγή”, που οι ίδιοι την απορρίπτουν. Και το χειρότερο; Μια “συνταγή” που κλείνει το καπάκι της κατσαρόλας, με τους ίδιους να μην καταφέρνουν να αντιληφθούν τα μηνύματα της κοινωνίας, που σιγοβράζει…

Λέγεται ότι ο Πέδρο είχε ενημερώσει την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σε μια προσύνοδο (πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες) του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με τον Ραχόι. 

Σήμερα, λίγους μήνες μετά και με φόντο την ακυβερνησία, στελέχη του κόμματός του αποδέχτηκαν την παραίτησή του- προφανώς για να διαπραγματευτούν με τον Ραχόι και να αποτρέψουν τις τρίτες κάλπες μέσα σε ένα χρόνο. Διότι ουδείς μπορεί να προβλέψει μετά την τρίτη και φαρμακερή (;), πού θα είναι (σε ποσοστά) οι Σοσιαλιστές και οι Ποδέμος… 

Πολύ απλά, οι πολίτες στην κρίση θέλουν λύση από τα κόμματα, που στηρίζουν. Ούτε τυφλή υποταγή στον πρώτο, ούτε τυφλή απόρριψη…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο