Στις προκλήσεις και στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η Βρετανία την ώρα που θα βγει εκτός ΕΕ ως απότοκο του Brexit εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, σε δηλώσεις του στα βρετανικά media.
”Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες αναταράξεις καθώς θα προχωράμε στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα υπάρξει μία περίοδος ενός-δύο ετών ή ίσως και περισσότερο όπου αβεβαιότητα θα επικρατεί στις επιχειρήσεις σχετικά με την τελική διαμόρφωση τη σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής θα πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία”, δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί τη διαμόρφωση της συμφωνίας του Brexit κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη μέγιστη πρόσβαση των βρετανικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει την εντολή των Βρετανών ψηφοφόρων για την ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας.
Ο Χάμοντ βαθμολογεί τις πρόσφατες επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας με «8 στα 10», αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά απασχόλησης και την ισχυρή ανάπτυξη, αλλά τονίζει παράλληλα ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μακροπρόθεσμα προβλήματα.
”Φυσικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα προβλήματα. Συνεχίζουμε να έχουμε ασθενείς επιδόσεις στην παραγωγικότητα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας και έχουμε τεράστιο έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών…αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε στο Sky News στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε, τέλος, ότι η χώρα εισέρχεται στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας.