Υγεία

Σκύλοι: Μυρίζουν τον καρκίνο, αλλά κάνουν και λάθη

Σε πρόσφατο πείραμα, α ζώα έκαναν σωστή θετική διάγνωση σε ποσοστό 84%.

Όντως οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο στην αναπνοή των καρκινοπαθών με ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας, αλλά κάνουν αρκετά λάθη.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή δεν κάνουν λάθη, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έγκαιρη διάγνωση, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Breath Research.

Ερευνητές από την Γερμανία και την Αυστρία, με επικεφαλής τον Κλάους Χάκνερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρεμς της Αυστρίας, πειραματίστηκαν με 122 ασθενείς. Από αυτούς, οι 29 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των πνευμόνων, χωρίς να έχουν ξεκινήσει κάποια θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι 93 δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας (αλλά μερικοί είχαν καρκίνο, που διαγνώστηκε αργότερα).

Έξι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ανέλαβαν να μυρίσουν τους εθελοντές. Όλοι οι σκύλοι είχαν εμπειρία στο να εντοπίζουν ανθρώπους σε ειδικά καταστάσεις, όπως χιονοστιβάδα, σεισμός, ενώ είχαν και μεγάλη ευελιξία στην εκμάθηση νέων οσμών.

Τα ζώα έκαναν σωστή θετική διάγνωση σε ποσοστό 84%, ενώ οι σωστές αρνητικές διαγνώσεις έγιναν σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (31%).

“Οι σκύλοι μας έκαναν λάθη τόσο με τα θετικά όσο κυρίως με τα αρνητικά δείγματα”, τόνισε ο Δρ Χάκνερ. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι, με την καλύτερη εκπαίδευση οι σκύλοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.